2024 March 29 - جمعه 10 فروردين 1403
پيرامون مسجد و کليسا
کد خبر: ٤٣ تاریخ انتشار: ١٩ دي ١٣٩٣ - ١١:٥٩ تعداد بازدید: 2692
صفحه نخست » عمومی » مصاحبه
مصاحبه با روزنامه همشهري
پيرامون مسجد و کليسا


جايگاه مسجد در طراز اسلامي آن

مسجد يکي از مهمترين پايگاه هاي فرهنگي، ديني و تبليغي است که در طول سال مي تواند مورد استفاده بهينه در جهات گوناگون قرار گيرد و مرکز فرماندهي همه امور فرهنگي جامعه باشد چرا که پيامبر اسلام از آغازين روزهاي رسالاتش اين شيوه يعني فرماندهي فرهنگي را از مسجد شروع کرد و راز موفقيت بسيار زود هنگام و قبل از توقع آنحضرت نيز همين مطلب بود.

مسجد درطراز اسلامي اتاق فکر معارف ديني و مرکز فرماندهي ترويج و تبليغ معارف ديني در متن جامعه است، يعني هر حرکتي که در جامعه به عنوان فرهنگ ديني انجام مي شود بايستي يا از مسجد شروع شود و يا زير نظر مسجد باشد و يا مسجد به طور هم زمان و به هنگام اجراي آن در جريان  قرار داشته باشد و مطلع شده باشد، چرا که حرکت هاي فرهنگي با محوريت غير از مسجد امکان انحراف در آنها بسيار بيشتر خواهد بود.

و از سوي ديگر همه  تلاش دشمنان بر اين استقرار يافته که حرکت هاي فرهنگي و اجتماعي را از مساجد به سوي غير مساجد منحرف کنند و همه عزم خود را در اين مسير به کار گرفته اند ، چون تجربه کرده اند که در طول تاريخ اسلام موفقيت هاي ديني و اجتماعي از کانون پرفيض و برکت مساجد بوده است و انحرافات و شکست هاي فرهنگي همگي در اثر جدايي مردم از مساجد بوده است .

البته در اين انحراف فرقي نمي کند که کلاس هاي درسي به جاي مساجد به سالن ها و محافل ديگر منتقل شود و يا اينکه هيئات مذهبي و جلسات عزاداري براي حضرات معصومان به جاهايي غير از مساجد منتقل شود، و امروز اين حرکت مقداري اوج گرفته است و به بهانه هايي از قبيل اينکه رفتار ما براي مسجد مناسب نيست و يا اينکه مسجد داراي امکانات مناسب نمي باشد مراسمات را در غير مسجد برگزار مي کنندو حتي اين امر به محافل تعزيه و تسليت و ختم اموات نيز سرايت کرده و به جاي مسجد در سالن ها و تالارها برگزار مي نمايند واز همه مهمتر اينکه در آنجاها به مرور زمان از وعظ و خطابه و نصيحت و پند هاي عمومي که توسط مبلغان ديني انجام مي شود نيز خبري نخواهد بود و تنها به پذيرايي منحصر مي گردد که به نظر حقير همه اين موارد انحراف از فرهنگ مسجد و معارف ديني است.

 

تفاوت کليسا با مسجد

همه اديان الهي براي حضور عمومي مردم  و شرکت آنها در محافل مذهبي به صورت گسترده ، محل هايي را تعبيه نموده اند که از جمله آنها در دين و آيين مسيحيت ، محل کليسا است که عموم مسيحيان براي عبادت و بندگي از اين مکان بهره جسته و به باور خود تقرب به خداوند را از آنجا آغاز مي نمايند ولي نکته مهمي در اين باره وجود  دارد و آن اينکه در آيين امروزي مسيحيت که دردست ما قرار دارد و مسيحيان نيز به آن توجه مي کنند دين را جداي از سياست و حاکميت اجتماعي مي دانند و به تعبيري آيين مسيح را در حوزه فردي انسان خلاصه و منحصر مي کنند و براي آن راهي در حوزه اجتماعي و اداره جامعه قايل نيستند اما در اسلام اينگونه نيست بلکه دين را در همه امور فردي و اجتماعي داراي نفوذ و برنامه مي داند و تا صحنه حاکميت جهاني نيز براي آن قدرت قايل است .

از اين رو مشاهده مي کنيم که در تاريخ اديان توحيدي اعم از آيين مسيحيت و اسلام ، هيچگاه کليسا به اندازه مسجد موفق نبوده است بلکه اين مسجد است که توانسته در همه امور فردي و اجتماعي خود نمايي کند و برنامه هاي مردم را به مساجد بکشاند .

توصيه هاي دين اسلام به حضور در مساجد آنهم با برنامه هاي جمعي و گروهي همانند نماز هاي جماعت ، و جمعه، و فطر و قربان، و مراسم هاي مذهبي و مناسبتي از قببيل اعتکاف ، و غيره به همين جهت است که مسجد در همه لايه هاي زندگي مردم حضور داشته باشد نه اينکه امور آنها در خارج از مساجد انجام شود وتنها مردم براي يکبار در هفته بهخ طور نمادين به مسجد بيايند و عبادت فردي را انجام دهند و دوباره بروند تا هفته ديگر.

اما متاسفانه کابرد کليسا اينگونه شده است و به همين جهت آن را در عرصه هاي فرهنگي نا موفق مي بينيم و در نتيجه رهبران کليسا را نيز غير موثر در مسايل جهاني و ظلم و ستم هايي که از سوي استکبار بر مردم جهان مي شود مشاهده مي کنيم.

 

ضرروت بازسازي مساجد بر نظم جديد حاکم بر جهان اسلام

هر آنچه که از عمر دنيا مي گذرد شاهد پيشرفت هاي فراواني در امور گوناگون زندگي مردم هستيم که يک امر طبيعي نيز تلقي مي شود و همه  مردم مطابق فطرت خود علاقه مند به استفاده و بهره جستن از آن امکانات به روز و جديد هستند ، اما آنچه که در مساجد کشور جمهوري اسلامي قابل مشاهده مي باشد اين است که عمده مساجد ازا امکانات جديد و تازه و هماهنگ با نياز هاي مردم ، محرومند و تنها بهر وري مساجد به همان سبک سنتي قديم و با امکانات قديم ممکن است و اين امر در کاهيش گرايش و حضور جوانان به مساجد م يتواند موثر باشد و چنانچه يک نهضتي در کشور براي باز سازي و نوسازي و تجهيز مساجد به راه بيافتد و پيگيري شود علاوه بر اينکه کار مطلوبي است ، در جذب بيشتر مردم به مساجد و هدايت بسياري از فعاليت هاي عمومي به مساجد نيز تاثير گذار خواهد بود.

 

مساعدت دولت به مساجد

مسجد در طراز اسلامي، دولتي نيست ولي هيچ منعي ندارد که دولتمردان و بخش هاي دولتي از ارائه خدمات و همکاري ها به مسجد استقبال نمايند و برنامه هاي خود را با همکاري مساجد اجرا نمايند ولي متاسفانه دولت مسجد را جداي از خود مي داند و در مقابل آن هيچ گونه احساس مسئوليتي نمي کند و اين سبب عقب ماندن مساجد از امکانات و تجهيزات جديد شده و در نتيجه فرهنگ گريز از مسجد و روي آوردن به تالارها و اماکن عمومي غير از مساجد در ميان همگان و و بويژه در ميان دولتي ها و سازمان هاي غير دولتي و حتي هيئات مذهبي ترويج يافته که اين يک خطر بزرگي براي جامعه فرهنگي و مساجد به شمار مي آيد!

 

حضور کارشناسان ديني در مساجد

يکي از عوارضي در اين دوره هاي زماني اخير مشاهده مي شود و ميتواند تهديدي براي مسجد و مجموعه معارف ديني به شمار آيد ، حضور افراد غير کارشناس در مسايل فرهنگي مساجد است و دخالت آنها در امور گوناگون از قبيل تبيين معارف ديني و احکام الهي و مشاوره هاي مذهبي است ، که اين حرکت آغاز يک  انحراف و نشان دادن يک مسير نادرست در پيش روي مردم است چرا که تبيين اسلام کار کارشناسان ديني است نه کسي ديگر.

متاسفانه امروز کساني در مساجد تفسير قرآن مي گويند که الفباي قرآن را نمي دادند و تنها ذوقيات خود را به قرآن نسبت مي دهند.

امروزه مشاهده مي شود برخي افراد که اطلاعات آنها نسبت به قرآن و پيش نيازهاي تفسير بسيار اندک و ناچيز است بر کرسي تفسير قرآن مي نشينند که اين آغاز حرکت خطرناکي براي جامعه قرآني است!

و اولين خطر آن حرکت کردن در مسير تفسير به راي است که به شدت از آن نهي و منع گرديده است.

تفسير قرآن نيازمند برخورداري از پيش نياز هاي آن وتحصيلات عميق  حوزوي و ديني است و نمي شود گفت که قرآن براي ما نازل شده و ما نيز آنرا به آساني مي فهميم بلکه حقيقت اين است که قرآن براي ما نازل شده ولي به قدر فهم ما نازل نشده است ! از اين رو نيازمند تفسير قرآن هستيم البته از سوي اهل تفسير، و  نه هر کسي تنها قرآن خواندن را مي داند، از اين رو محور فعاليت هاي مساجد را بايد به امامان جماعت خبره و کارشناس در امور ديني سپرد تا از اين خطرات پيش رو پيشگيري نمود.


Share
* نام:
ایمیل:
* نظر:

پربازدیدترین ها
پربحث ترین ها
آخرین مطالب
صفحه اصلی | تماس با ما | آرشیو مطالب | جستجو | پيوندها | گالري تصاوير | نظرسنجي | معرفی استاد | آثار و تألیفات | طرح سؤال | ایمیل | نسخه موبایل | العربیه
طراحی و تولید: مؤسسه احرار اندیشه