2024 September 14 - شنبه 24 شهرويور 1403
توجه ویژه به معنویات راز موفقیت استاد مطهری(ره)
کد خبر: ٢١٢٧ تاریخ انتشار: ١٢ ارديبهشت ١٣٩٥ - ٠٠:٢٤ تعداد بازدید: 4910
صفحه نخست » عمومی » مقالات
توجه ویژه به معنویات راز موفقیت استاد مطهری(ره)


پرسشی که همیشه ذهن علاقه مندان و بویژه جوانان را به خود معطوف می دارد این است که چرا برخی ها این قدر توفیق به دست می آورند وموفق می شوند و در مقابل برخی ها هیچ توفیقی پیدا نمی کنند.

استاد شهید مرتضی مطهری در نظر نسل جوان و بلکه همه مردم یک انسان موفق در عرصه های گوناگون به شمار می آید ولی بسیاری به دنبال کشف راز و رمز موفقفیت وی هستند و آنچه می تواند مفید واقع شود نیز همین امر است تا نسل جدید بتواتند با پیمودن راه موفقیت وی به قله های توفیق استاد نیز دست یابد.

از این رو توجه به عوامل توفیق استاد مطهری و تبیین آن برای مردم و جوانانمان بسیار لازم و ضروری است.

اگر چه عوامل توفیق استاد می تواند بسیار باشد و هرکدام قابل بحث و بررسی و شرح و تفسیر و لکن در این نوشتار به یکی از مهمترین آنها خواهیم پرداخت.

توجه به معنویات و تحصیل روحیه الهی و دینی.

آنچه که مهمتر از همه به نظر می رسد این است که استاد اهل معنویت بود نه فقط اهل فکر و استعداد و اندیشه خشک و بودون روح بلکه او در کنار این همه تحقیق و پژوهش و نوشتار و گفتار و سخنرانی و تدریس در حوزه و دانشگاه تنها چیزی که او را از همه بیشتر قانع می نمود و ارامش می بخشید توجه به خداوند و حفظ روحیه اخلاص و بندگی بود.

او دریافته بود که اخلاص اکسیر ناب و خالصی است که همه بندگی انسان با این اکسیر ارزشمند قابلیت عرضه ئ نمایش در محضر خداوند را پیدا می کند و انجام هر عملی بدون آن همانند ساخت خانه بر روی ماسه و شن خواهد بود که پایه و اساسی ندارد و فرو ریزی آن حتمی است.

اخلاص عامل پاکی و طهارت رفتار و کردار آدمی  از هر گونه آلودگی از قبیل تظاهر و ریا و کبر و غررو خود پسندی و غیره است و در همان حال و وضعیت پاکی و طهارت است که مورد توجه خداوند قرار می گیرد و از آن به قبولی عمل انسان تعبیر می شود و خود انسان نیز در مرحله عالیه همراه با رشد در نزد خداوند معرفی می شود.

خداوند حضرت موسی را با عنوان اخلاص معرفی و شایسته یادآوری به پیامبر اسلام و برای همه مومنان متذکر می شود.

 

واذکر فی الکتاب موسی انه کان مخلصا و کان رسولا نبیا.   سوره مریم: 19/51.

 

و همچنین در باره حضرت یوسف نیز فرمود: انه من عبادنا المخلصین. سوره یوسف: 12/24.

شهید مطهری که شاگرد قرآن و اهل البیت است و از همین راه نیر به توفیقات فراوانی دست یافته با استفاده از قرآن به همین معنا پی برده و در کتاب جهان بینی توحیدی اش در باره اخلاص و توحید در رفتار و عمل چنین می نویسد:

کار برای خود کردن نفس پرستی است.

کار برای خلق کردن بت پرستی است.

کار برای خدا و برای خلق کردن شرک و دوگانه پرستی است.

کار خود و کار خلق برای خدا کردن توحید و خدا پرستی است.

جهان بینی توحیدی: ج 2 ص 83.

آری این روحیه همان اکسیری است که رفتار انسان را ناب و خالص می کند و مایه توفیقات روز افزون وی را فراهم می آورد.

خیلی ها تلاش کرده اند و حتی کتاب های بسیاری به نگارش در آورده اند ولی این برکت بوجود امده در آثار قلمی و بیانی استاد مطهری را ندارند این تنها برای تحصیل همان روحیه بندگی خالص می تواتند باشد.

یکی از نزدیکان استاد نقل می کند که در طول زندگی 26 ساله مشترک و خانوادگی وی او حتی نیم ساعت بدون وضو نبود.

در مدت 24 سال تدریس در دانشگاه تهران دانشگاه را به منزله سنگر علمی می دانست و به دانشجویان توصیه می کرد دانشگاه مسجد است سعی کنید بدون وضو وارد دانشگاه نشوید و خودش فرمود: من هیچ وقت بدون وضو وارد کلاس نمی شوم. (مطهری مطهر اندیشهه ها: ج 1 ص 28).

مطهری بدان جهت موفق بود که به داشته های خویش عمل می کرد و تنها برای دیگران نمی گفت.

ایشان در یاداشت دفتر 89 خود این چنین می نویسد: یکی از علل عدم موفقیت در تزکیه نفس این است که تعلیم در میان ما به صورت تعلیم و تدریس وجود دارد نه به صورت سازندگی و درمان گری.

یعنی ما فقط به فکر اموزش هستیم برای دیگران نه به فکر اینکه خود و جامعه را درمان کنیم و به فکر آبادانی درون خویش باشیم. و چنانچه به فکر ساختن و آبادانی نفس خویش بودیم و برای درمان خوانیم و نوشتیم و گفتیم به درجات عالیه ایمان و عقیده و عمل خواهیم رسید و همه اثار ما نیز جاویدان خواهد شد.

امام امیر المونین در وصیت خود به فرزندش امام حسین چنین توصیه می نماید:

 

فطوبی لمن اخلص لله عمله و علمه و حبه و بغضه و اخذه و ترکه و کلامه و صمته و فعله و قوله. تحف العقول: ص 91.

پس خوشا به حال کسی که عملش و دانایی اش و محبت و بغض و کینه اش و گرفتن و رها کردنش و سخن گفتن و سکوتش و فعل و قولش را تنها برای خداوند خالص قرار داده است.

و این اخلاص و پاکی و طهارت عمل که از دل بر می خیزد سبب جریان توفیقات الهی خواهد شد

 

عن النبی (ص): من اخلص لله اربعین یوما فجر الله ینابیع الحکمه من قلبه علی لسانه. عده الداعی: ص 218.

 

پیامبر اعظم فرمود: هر کسی که چهل روز همه رفتارش را برای خداوند خالص کند خداوند چشمه های حکمت و دانایی را از قلب وی بر زبانش جاری می سازد.

و توفیقات شهید مطهری در بیان و قلم و خدمات متعدد وی به جامعه اسلامی چیزی نیست جز تحقق وعده الهی در کلام پیامبر و حبیب وی حضرت محمد که به خاطر اخلاص وی چشمه های جوشان حکمت بر زبان او جاری گشته و همچنان پس از شهادت وی نیز از جوشش باز نایستاده و با جوشش علمی آثار وی زنده بوده شهیدان و حیات آنها را به نمایش گذارده و به اثبات رسانده است


Share
* نام:
ایمیل:
* نظر:

پربازدیدترین ها
پربحث ترین ها
آخرین مطالب
صفحه اصلی | تماس با ما | آرشیو مطالب | جستجو | پيوندها | گالري تصاوير | نظرسنجي | معرفی استاد | آثار و تألیفات | طرح سؤال | ایمیل | نسخه موبایل | العربیه
طراحی و تولید: مؤسسه احرار اندیشه