2024 March 28 - پنج شنبه 09 فروردين 1403
ده مبنای دینی برای بزرگداشت و تجلیل از شهیدان
کد خبر: ٧٧٢ تاریخ انتشار: ٢٨ اسفند ١٣٩٣ - ٠٩:٠١ تعداد بازدید: 2610
صفحه نخست » عمومی » مقالات
ده مبنای دینی برای بزرگداشت و تجلیل از شهیدان
ده مبنای دینی برای بزرگداشت و تجلیل از شهیدان

یکی از پرسش هایی که به طور طبیعی در ذهن برخی از انسانها بوجود می آید و لازم است به آنها پاسح داده شود این است که چرا باید ما همیشه و همه جا و در هر صورت به شهیدان انقلاب اسلامی توجه کنیم و یاد آنها باشیم و سیره و رفتار آنها را نیز مد نظر قرار دهیم و تلاش کنیم تا به آنها عمل نمایی؟
چه ضرورتی دارد که همه جامعه به یاد شهدا باشند؟ این شهیدان چه تفاوتی با سایر افراد جامعه و یا سایر اموات و درگذشتگان دارند؟
این به یاد آنها بودن و ارتباط عمیق با آنها چه ارمغانی را برای ما خواهد آورد؟
برای پاسخ به این پرسش می توان جوا بهای گوناگونی را داد و هرکسی به زعم خود پاسخهایی را بدهد اماخوب است با نگاه به قرآن و روایات این پرسش را پاسخ دهیم.





ده مبنای دینی برای بزرگداشت و تجلیل از شهیدان

 

 

 

 

به کوشش

سید ابوالفضل طباطبایی اشکذری

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ده مبنای دینی برای بزرگداشت شهیدان انقلاب اسلامی

یکی از پرسش هایی که به طور طبیعی در ذهن برخی از انسانها بوجود می آید و لازم است به آنها پاسح داده شود این است که چرا باید ما همیشه و همه جا و در هر صورت به شهیدان انقلاب اسلامی توجه کنیم و یاد آنها باشیم و سیره و رفتار آنها را نیز مد نظر قرار دهیم و تلاش کنیم تا به آنها عمل نمایی؟

چه ضرورتی دارد که همه جامعه به یاد شهدا باشند؟ این شهیدان چه تفاوتی با سایر افراد جامعه و یا سایر اموات و درگذشتگان دارند؟

این به یاد آنها بودن و ارتباط عمیق با آنها چه ارمغانی را برای ما خواهد آورد؟

برای پاسخ به این پرسش می توان جوا بهای گوناگونی را داد و هرکسی به زعم خود پاسخهایی را بدهد اماخوب است با نگاه به قرآن و روایات این پرسش را پاسخ دهیم.

1 ارتباط با شهیدان ارتباط با زنده هاست.

خداوند در قرآن كریم در سوره آل عمران در آیات 169 تا 171 می فرماید :

و لا تحسبن الذین قتلوا فی سبیل الله امواتاً بل احیاء عند ربهم یرزقون، فرحین بما آتاهم من فضله و یستبشرون بالذین

در این آیات خداوند بعد از اینكه می فرماید شهیدان را مرده مپندارید اشاره می كند به اینكه شهیدان زنده اند و نزد پروردگارشان روزی می خورند.

حیات در لغت به معنای ((زنده بودن)) آمده است. و در اصطلاح از دیدگاه های مختلف تعاریفی از آن ارائه گردیده است.

اما مراد از حیات شهیدان كه خداوند در قرآن فرموده چیست؟

در ذیل آیه 154 سوره بقره تحت عنوان(( وَلاَ تَقُولُواْ لِمَنْ یُقْتَلُ فِی سَبیلِ اللّهِ أَمْوَاتٌ بَلْ أَحْیَاء وَلَكِن لاَّ تَشْعُرُونَ)) كه به زنده بودن شهیدان اشاره كرده و اقوال مختلفی از طرف مفسرین ارائه گردیده است.

برخی گفته اند كه منظور این است كه شهدا بزودی در قیامت زنده خواهند شد. برخی نیز گفته اند كه : كشته شدگان در راه خدا، دارای هدایت و ایمان و دین صحیح هستند، نمرده اند و زنده هستند. برخی دیگر گفته اند : مقصود این است كه، چون از شهیدان، نام نیك در این دنیا باقی مانده است زنده می باشند. مفسرین دیگر نیز اقوال دیگری را آورده اند كه هر كدام به نوعی بیان كننده حیات شهدا می باشد و همه این اقوال به زنده بودن آرمان و اهداف شهیدان در جامعه باور دارند

این حیات و زندگی حیاتن واقعی است و آنها حقیقتا زنده اند و لذا وقتی دیگران کاری می کنند که به پیروی از راه آنها می انجامد خوشحال می شوند (یستبشرون بالذی لم یلحقوا بهم).

در حدیث دیگری از پیامبر (ص) نقل شده است كه رسول اكرم (ص) در روز احد بالای سر ((مصعب بن عمیر)) ایستاد و برای او دعا كرد و سپس گفت :

انّ رسول الله یشهد انّ هولاء شهداء عند الله یوم القیامه  فاتوهم زوروهم وسلمو علیهم فوالذی نفسی بیده ، لا یسلم علیهم احد الی یوم القیامه ، الاّ ردّوا علیه ، یرزقون من ثمار الجنه و تحفه. كشف الاسرار،ج1 ، ص417.

پس ارتباط با شهیدان ارتباط با زنده ها است نه ارتباط با مرده ها ولی اگر ممکن است که عده ای مصداق این ایه باشندکه لا یشعرون، آنها نمی فهمند.

 

2 ارتباط با شهدا ارتباط بهره مندی از معنویت است.

یکی از مهمترین فواید حضور شهدا و یاد آنان ، به وجود آمدن یک فضای روحانی و معنوی است.

در حقیقت یاد شهدا بودن برا ی این است که جامعه و ما مردم با این یاد ، مکانی و محلی برای توجه به معنویت داشته باشیم.

از همین جهت شهدا را در محل های گوناگون نیز دفن می کنند و به خاک م یسپارند تا در هر جایی که هستیم یاد آنها و نگاه به مزار آنها ما را به معنویت جلب نماید.

در حقیت مزار شهدا مکانی برای توجه به معنویات. جایی برای عبادت و توجه به خدا و توسل به اولیای الهی. توجه به ارزش‌های دینی و پررنگ نمودن و برجسته کردن آن است.

همانطوری که یک مسجد و یا یک حسینیه و یک امامزاده و حتی یک عالم در جایی که دفن می شود مزار او مرکزی برای توجه به معنویت و خدایی شدن قرار می گیرد مزار شهدا و یاد آنان نیز همین نقش را خواهد داشت.

از همین رو دفن شهدا در دانشگاه ها و مراکز عمومی در دستور قرار می گیرد.

اگر برخی ها این را نم یپسندند و می گویند که مگر دانشگاه قبرستان است؟

آری ما هم قبول  داریم که دانشگاه قبرستان نیست ولی شهدا به نصر قرآن زنده اند و اهل معنویت لذا مزار زنده ها قبرستان نیست بلکه محل زندگی است محل عشق و محبت است.

 

3 یاد شهدا برقراری رابطه بادوستان خداوند است.

دوستی با دوستان خدا همان مصداق تولی است که در دین اسلام مورد توصیه واقع شده است و همه ما انسانها مکلف هستیم که در دنیا تولی داشته باشیم و تولی به معنای این است که دوستان خدا را دوست بداریم

پیامبر اسلام فرمود: اقرب الناس من درجه النبوه اهل العلم و اهل الجهاد.

نزدیکترین انسانها به مقام و درجه انبیاء دو دسته هستند یکی اهل علم و عالمان دینی. و دیگری اهل جهاد و مبارزه که شهیدان نمونه بارز مجاهدانی هستند که تا آخرین مرز مبارزه یعنی تقدیم جان رفته اند.

 

4 یاد شهیدان نکوداشت انسانهای نوع دوست و ایثارگر است.

یکی از نکاتی که همه افراد جامعه آنرا می پذیرند و کاری به مسلمان و غیر مسلمان نیز ندارد این است که انسانهای نوع دوست که فقط به فکر خود نیستند را همگان دوست دارند و می خواهند از آنها تشکر کنند.

اگر کسی برای خیر خواهی و انسان دوستی حتی به یک فرد کمک کرد و خود را برای دیگری به سختی انداخت همه از او تشکر می کنند و او را گرامی می دارند.

پرواضح است که شهیدان خود را نه برای یک شخص بلکه برای همه مردم و ملت بزرگ ایران اسلامی ، خود را به زحمت مبارزه و رسیدن به شهادت انداختند که بیش از آنها مستحق تقدیر و گرامی داشت هستند.

 

5 ارتباط با شهدا و یاد شهدا بودن نکو داشت مدافعان حقوق عمومی جامعه است.

معمولا هر کسی که از حق خود بگذر و برای حقوق عمومی به دفاع اقدام کند و در این اقدام اگر ضرری ببیند همه افراد جامعه از او تقدیر می کنند و او را تحسین نموده و حتی می گویند حکومت و نظام باید آنان را به طور ویژه نگاه کند و به آنان امتیاز بدهد و حق اولیت برای آنان قایل شود که امری عقلانی و عاطفی نیز هست.این حقوق عمومی حتی شامل محیط زیست و حیوانات نیز می شود

حتی شامل یک معلمی که برای همدردی با دانش آموزش سر خود را تراشیده است می شود ، و همه او را تحسین میکنند.

و واضح و روشن است که شهیدان از اولین انسانهایی هستند که برای دفاع از حقوق عمومی جامعه به مبارزه پرداختند. دفاع حق عمومی و شهروندی جامعه است و شهیدان بودند که برای احقاق این حق شهروندی از حق شخصی خود و زندگی کردن معمولی خو.د گذشتند و به شهادت رسیدند.

پس اینها از هرکس دیگری استحقاق نکوداشت برایشان دارند.

 

 

 

6 یاد شهیدان سپاسگذاری از انسانها کسانی است که جان دیگران را نجات داده اند.

نجات جان انسان در هر گرایش دینی که باشد بسیار مورد توصیه است و این را اسلام یک واجب شرعی قرار داده است تا جایی که از سایر احکام شرعی نیز می توان و بلکه باید دست برداشت.

مثلا اگر زنی در حال غرق شدن است و مردی نا محرم نیز حاضر است باید به نجات او اقدام کند و حق ندارد بدون توجه بایستد چرا که در آنصورت گناهکار است.

پر واضح است که شهدای انقلاب اسلامی برا ینجات یک ملت از غرق شدن در ذلت استعمار پذیری و حتی کشته شدن ها مجاهدت کردند و به شهادت رسیدند.

7 تجلیل از شهدا نکوداشت برترین نیکوکاران بشریت است.

قال رسول الله صلی الله علیه و آله :

فوق کل ذی بر بر حتی یقتل فی سبیل الله فاذا قتل فی سبیل الله فلیس فوقه بر.

رسول خدا(صلی الله علیه و آله) می فرماید :بالاتر از هر کار خیری، خیر و نیکی دیگری است تا آنکه فردی در راه خدا کشته شود،و بالاتر از کشته شدن در راه خدا خیر و نیکی نیست. سائل الشیعه، ج11، ص10، حدیث 21

 

8 ارتباط با شهدا هم نشینی با انسانهای خدایی و اهل خشیت است.

در اسلام توصیه شده که با انسانهای اهل خشیت و خدا ترس بنشین و با آنها همراه باشد تا از خشیت آنان به تو نیز برسد.

عبد الله بن موسى، عن أبيه، عن جده، قال: كانت أمي فاطمة بنت الحسين، تأمرني أن أجلس إلى خالي علي بن الحسين - عليهما السلام - فلما جلست إليه قط إلا قمت بخير قد أفدته، إما خشية لله تحدث في قلبي لما أرى من خشيته لله تعالى، أو علم قد استفدته منه. مدينة المعاجز ج 4  ص 367.

 شهیدان همانطوری که در رفتارشان و در وصیتنانمه هایشان قابل مشاهده است تنها خداترسی آنها را به جبهه فرستاده است و ارتباط با آنان ارتباط بااهل خشیت و خداترسی است.

 

9 یاد و ارتباط با شهدا تحقق آروزوی امام علی(ع) است.

قال امیر المومنین علیه السلام :

.....نسال  الله منازل الشهداء و معایشه السّعداء و مرافقه الانبیاء.

حضرت امام علی علیه السلام فرمود :از خداوند جایگاه شهیدان و زندگی با سعادتمندان و همراهی با پیامبران را طلبمی کنم. نهج البلاغه، خطبه23

 

 

10 یاد و ارتباط با شهیدان زمینه برخورداری از شفاعت آنان است.

قال رسول الله صلی الله علیه و آله : یشفع الشّهید فی سبعین من اهله.

پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله فرمود :شهید هفتاد نفر از بستگان خود را شفاعت می کند. کنز المعال، ج4، ص401، حدیث 11119

 



Share
* نام:
ایمیل:
* نظر:

پربازدیدترین ها
پربحث ترین ها
آخرین مطالب
صفحه اصلی | تماس با ما | آرشیو مطالب | جستجو | پيوندها | گالري تصاوير | نظرسنجي | معرفی استاد | آثار و تألیفات | طرح سؤال | ایمیل | نسخه موبایل | العربیه
طراحی و تولید: مؤسسه احرار اندیشه