2024 April 18 - پنج شنبه 30 فروردين 1403
فضیلت های ماه رجب و راههای درک آن
کد خبر: ٢١٢١ تاریخ انتشار: ٢٠ فروردين ١٣٩٥ - ١٢:٢٠ تعداد بازدید: 2914
صفحه نخست » خطبه سال 95 » خطبه های نماز جمعه
فضیلت های ماه رجب و راههای درک آن

خطبه اول: 95/1/20

توصیه به تقوی:

قال رسول الله(ص): رکعتان من رجل ورع افضل من الف رکعه من مخلط.

پیامبر اسلام فرمود: دو رکعت نماز از انسان با تقوی بهتر از هزار رکعت نماز انسانی که بی تقوایی هم گاه گاهی می کند. کنز العمال: 3/427 ح7282.

 

موضوع: فضیلت های ماه رجب و راههای درک آن       

عناصر فراوانی در زندگی فردی و اجتماعی انسان تاثیر گذار است که از جمله مهمترین آنها عنصر زمان می باشد، اگرچه عنصر زمان به طور مطلق در زندگی نقش آفرینی دارد ولی برخی از زمانها به طور ویژه نقش آفرین و موثر هستند، و این نقش ویژه را خداوند به عنوان عله العلل و ریشه همه نقش آفرینی ها در این پاره های زمان قرار داده است.

ماه رجب به عنوان اولین ماه حرام و آغاز پلکان صعود معنوی آدمی به سوی خداند از جمله پاره های زمان است که در روند زندگی ایمانی و حیات طیبه ی انسان بسیار موثر است.

ماه رجب ماه بارش رحمت الهی بر بندگان

پيامبر صلي الله عليه و آله : رَجَبٌ شَهرُ اللّه ِ الأصَبُّ يَصُبُّ اللّه ُ فِيهِ الرَّحمَةَ عَلى عِبادِهِ ؛

پيامبر صلي الله عليه و آله :رجب ماه بارش رحمت الهى است . خداوند در اين ماه رحمت خود را بربندگانش فرو مى ريزد .

 

ماه رجب ماه ریزش گناهان است
وعن فضالة ، عن إسماعيل بن أبي زياد ، عن أبي عبد الله عليه السلام قال : قال رسول الله صلى الله عليه وآله : رجب : شهر الاستغفار لامتي ، أكثروا فيه الاستغفار فإنه غفور رحيم . وشعبان : شهري ، استكثروا في  رجب من قول : أستغفر الله ، واسألوا الله الإقالة والتوبة فيما مضى ، والعصمة فيما بقي من آجالكم ، وأكثروا في شعبان الصلاة على نبيكم وأهله .... نوادر أحمد بن عيسى. ص 17.
و از امام صادق عليه السّلام نقل شده است كه رسول خدا ص فرمود: ماه رجب ماه استغفار امّت من است پس در اين ماه بسيار طلب آمرزش كنيد كه خدا آمرزگار و مهربان است، پس بسيار بگوييد، استغفر اللّه و اساله التّوبة.

 

ماه رجب برترین ماه و شایسته برترین اعمال است
عن أبي سعيد الخدري ، قال : قال رسول الله ( صلى الله عليه وآله ) : ألا إن رجب شهر الله الأصم وهو شهر عظيم ، وإنما سمي الأصم لأنه لا يقاربه شهر من الشهور حرمة وفضلا عند الله تبارك وتعالى ، وكان أهل الجاهلية يعظمونه في جاهليتها ، فلما جاء الاسلام لم يزدد إلا تعظيما وفضلا .

ألا إن رجب وشعبان شهراي ، وشهر رمضان شهر أمتي ،

ألا فمن صام من رجب يوما إيمانا واحتسابا استوجب رضوان الله الأكبر ، وأطفأ صومه في ذلك اليوم غضب  الله ، وأغلق عنه باب من أبواب النار ، ولو أعطى مل ء الأرض ذهبا ما كان بأفضل من صومه ، ولا يستكمل أجره بشئ من الدنيا دون الحسنات ، إذا أخلصه لله عز وجل ،.......

قيل : يا نبي الله ، فمن عجز عن صيام رجب لضعف أو لعلة كانت به ، أو امرأة غير طاهر ، يصنع ماذا لينال ما وصفته ؟

قال : يتصدق كل يوم برغيف على المساكين ، والذي نفسي بيده إنه إذا تصدق بهذه الصدقة كل يوم نال ما وصفت وأكثر ، إنه لو اجتمع جميع الخلائق كلهم من أهل السماوات والأرض على أن يقدروا قدر ثوابه ما بلغوا عشر ما يصيب في الجنان من الفضائل والدرجات .

قيل : يا رسول الله فمن لم يقدر على هذه الصدقة ، يصنع ماذا لينال ما وصفت؟

قال : يسبح الله عز وجل كل يوم من رجب إلى تمام ثلاثين يوما بهذا التسبيح مائة مرة : سبحان الاله الجليل ، سبحان من لا ينبغي التسبيح إلا له ، سبحان الأعز الأكرم ، سبحان من لبس العز وهو له أهل.  امالي شيخ صدوق ص 627.
رسول اکرم (صلّی الله علیه و آله و سلّم) فرموده ‏اند: «رجب ماه بزرگ خداست و هیچ ماهی در حرمت و فضیلت‏ به پایه آن نمی ‏رسد و قتال با کافران در این ماه حرام است، آگاه باشید که رجب ماه پروردگار است و شعبان ماه من و ماه رمضان ماه امت من است و اگر کسی در ماه رجب حتی یک روز روزه بدارد خدا را از خود خشنود ساخته و خشم الهی از او دور می‏گردد

 

روزه رجب یگانه راه رسیدن به جایگاه ویژه در بهشت

پيامبر صلي الله عليه و آله : إنَّ في الجَنَّةِ قَصرا لايَدخُلُهُ إلاّ صُوّامُ رَجَبٍ ؛

پيامبر :در بهشت قصرى است كه جز روزه داران ماه رجب وارد آن نمى شوند .

قال ابوالحسن موسی بن جعفر(ع): رجب نهر فی الجنه اشد بیاضا من اللبن و احلی من العسل، فمن صام یوما من رجب سقاه الله من ذلک النهر. وسایل الشیعه: 7/194 ح 3.

امام هفتم (علیه السّلام) فرموده ‏اند: رجب نام نهری است در بهشت که از شیر، سفیدتر و از عسل، شیرین‏تر است; هر کس یک روز از آن را روزه بدارد خداوند از آن نهر به او بیاشامد.

 

محروم کسی است که ا ز درک ماه رجب باز ماند

الحسين بن يزيد عن علي بن سالم عن أبيه  قال : دخلت على الصادق جعفر بن محمد عليهما السلام في رجب وقد بقيت أيام فلما نظر إلى قال لي: يا سالم! هل صمت في هذا الشهر شيئا؟

قلت: لا والله! يا بن رسول الله ( ص ).

قال لي : لقد فاتك من الثواب ما لا يعلم مبلغه إلا الله عز وجل إن هذا الشهر قد فضله الله  وعظم حرمته وأوجب للصائمين فيه كرامته.

 قال : قلت له يا بن رسول الله فان صمت مما بقي شيئا هل أنال فوزا ببعض ثواب الصائمين فيه ؟

فقال يا سالم : من صام يوما من آخر هذا الشهر كان ذلك أمانا له من شدة سكرات الموت وأمانا له من هول المطلع وعذاب القبر ومن صام يومين من آخر هذا الشهر كان له بذلك جواز على الصراط ومن صام ثلاثة أيام من آخر هذا الشهر أمن يوم الفزع الأكبر من أهواله وشدائده وأعطى  براءة من النار. فضائل الأشهر الثلاثة  ص 18.

 ابن بابويه به سند معتبر از سالم روايت نموده كه گفت: در اواخر ماه رجب كه چند روزى از آن مانده بود به خدمت امام صادق عليه السّلام رفتم.
چون نظر مبارك آن حضرت بر من افتاد، فرمود: آيا در اين ماه روزه گرفته اى؟ گفتم: نه به خدا اى پسر رسول خدا.
فرمود: آنقدر ثواب از تو فوت شده كه اندازه آن را جز خدا كسى نمی داند، به يقين اين ماهى است كه خدا آن را بر ماه هاى ديگر فضيلت داده و احترام آن را عظيم نموده و گرامى داشتن روزه داران اين ماه را بر خود واجب كرده! ! گفتم: يابن رسول اللّه، اگر در باقيمانده اين ماه روزه بدارم آيا به بخشى از ثواب روزه داران آن نايل میشودم؟ فرمود: اى سالم هركه يك روز از آخر اين ماه را روزه بدارد، خدا او را از سختى سكرات مرگ و از هراس پس از مرگ و از عذاب قبر ايمن می كند، و هركه دو روز آخر اين ماه را روزه بدارد، به آسانى از صراط می گذرد، و هركه سه روز آخر اين ماه را روزه بدارد از وحشت بزرگ روز قيامت، و از سختي ها و هول هاى آن روز ايمن مى شود، و برات آزادى از آتش دوزخ را به او عطا مى كنند.

توجه ویژه خداوند به بندگان در شب های ماه رجب

عن النّبي  (صلی الله علیه و آله ): أنّ الله تعالي نصب في السماء السابعه ملکاً، يقال له الدّاعي.

فاذا دخل شهر رجب ينادي ذلک الملک کلّ ليلة منه الي الصباح: طوبي للذّاکرين، طوبي للطّائعين.

يقول الله تعالي:  أنا جليس من جالسني، و مطيع من أطاعني، غافر من استغفرني، الشهر شهري و العبد عبدي، والرحمه رحمتي، فمن دعاني في هذا الشهر أجبته، و من سألني أعطيته، و من أستهداني هديته،

و جعلت هذا الشهر حبلاً بيني و بين عبادي، فمن اعتصم به وصل الیّ.

از پیامبر (صلی الله علیه و آله ) روایت شده است:  همانا خداوند تعالی در آسمان هفتم فرشته‌ای را گماشته است ، که داعی نامیده می‌شود. پس هنگامی که ماه رجب داخل شود، آن فرشته هر شب تا صبح ندا می‌دهد که، خوشا به حال ذاکران، خوشا به حال اطاعت کنندگان.

خداوند تعالی می‌ فرماید : من همنشین کسی هستم که با من بنشیند، و مطیع آنم که اطاعتم کند،

آمرزنده‌ی کسی هستم که از من طلب بخشش کند.

ماه، ماه ِ من است و بنده، بنده‌ی من، و مهربانی و رحمت از آن من است، پس هر کس بخواند مرا در این ماه اجابتش کنم، و کسی که بخواهد از من عطایش کنم، و هر کس از من هدایت جوید، هدایتش می کنم.

این ماه را ریسمانی میان خودم و بندگانم قرار دادم، هر کس بدان چنگ زند به من می‌رسد

 

شرایط بهره مندی از فضایل ماه رجب در دعای پیامبر اسلام

وروي أنه ( صلى الله عليه وآله ) كان إذا رأى هلال رجب قال : اللهم بارك لنا في رجب وشعبان ، وبلغنا شهر رمضان ، وأعنا على الصيام والقيام وحفظ اللسان وغض البصر ، ولا تجعل حظنا منه الجوع والعطش. إقبال الأعمال : 628 ، وبحار الأنوار 98 : 376 .

روایت شده که پیامبر اسلام چون با هلال ماه رجب مواجه می شد دست به دعا بر می گرفت و دعا می کرد که ای خدا! رجب و شعبان را بر ما مبارک گردان، و ما را به رمضان برسان، و ما را بر انجام روزه و شب زنده داری و مراقبت بر زبان و چشک پوشی از حرام ، یاری فرما!

خدایا! بهره ما را از ماه رجب و شعبان تنها گرسنگی آن قرار مده.

 

خطبه دوم: 95/1/20

توصیه مجدد به تقوی:

مناسبتها:

1 - روز 20 فروردین سالروز قطع رابطه سياسي ايران و آمريكا (1359 ه‍ . ش).

روز ملي فناوري هسته‏اي‏

سالروز شهادت متفكر بسيجي، شهيد سيدمرتضي آويني (1372ه.ش) روز هنر انقلاب اسلامي‏

2 - روز 21 فروردین برابر با 1رجب سالروز ولادت حضرت امام محمدباقر(ع) (57 ه ق).

سالروز تأسيس بنياد مسكن انقلاب اسلامي و افتتاح حساب شماره 100 به فرمان حضرت امام خميني قدس‏سره (1358 ه.ش).

شهادت امير سپهبد علي صياد شيرازي به‏ دست گروهك منافقين.

3 - روز 23 فروددین برابر با 3 رجب سالروز شهادت حضرت امام علي‏النقي الهادي(ع) (254 ه ق).

4 - توجهی به نامگذاری سال جدید و وضعیت اقتصاد مقاومتی.

مقام معظم رهبری سال 1395 را به نام سال اقتصاد مقاومتی اقدام و عمل نامگذاری نمودند.

سیره و تاریخچه نامگذاری ها در دوره زعامت و رهبری مقام معظم رهبری همیشه با یک نگاه حکیمانه همراه بوده است و مطابق نیازهایی که در جامعه مطرح بوده صورت می گرفته و هرگز بر مبنای خیال و تصور غیر واقعی نبوده است.

با اندک تامل و دقت در وضعیت کشورمان و برنامه های دشمنان ، آنچه به دست می آید این است که ما در وضعیت اقتصادی خوبی به سر نمی بریم.

البته نه به این معنی که ما شکست خورده ایم بلکه به این معنی که مردم ما در زحمت هستند، و با تلاشهای دشمنان مردم به زحمت های بیشتری می افتند که شایسته آنها نیست ، مردمی که سالیان سال پای انقلابشان ایستاده اند و همچنان و برای همیشه خواهند ایستاد شایسته وضعیت بهتری نیز هستند که البته امید رسیدن به آن وضعیت نیز در دل مردم و مسئولان وجود دارد.

دشمن وقتی که در میدان جنگ و دفاع مقدس نتوانست ملت ما را شکست دهد به میدان فرهنگ روی آورد و از آنجا نیز به میدان اقتصاد روی آورده است که باید برای مقابله با آن برنامه اقتصادی تعریف کرد.

اقتصاد مقاومتی همان برنامه مورد نیاز برای بهتر شدن وضعیت معیشت مردم است که البته با عنایت الهی و تدبیر مقام معظم رهبری در دو سال گذشته تدوین شد و به بحث گذاشته شد و مورد بحث و بررسی از سوی کارشناسان قرار گرفت، و پس از تدوین و قانونی شدن و ملاحظه همه الزامات آن از سوی مقام معظم رهبری به روسای قوا ابلاغ گردید.

چالب این است که همه باید توجه کنند که ما تا به حال ندیدیم که مقام معظم رهبری در هیچ مساله ای به این اندازه که در مساله اقتصاد مقامومتی ورود جزیی داشته اند ، داشته باشند، و این بی نظیر است.

وظیفه رهبری تبیین کلیات مساله است ولی این امر آنقدر مهم است که ایشان مستقیم به آن روی آوردند و در جزییات ان نیز وارد شدند.

که چنانچه دقت کنیم دو نکته در اینجا به دست ما می آید :

1 - اینکه مساله اقتصاد مقاومتی از اهمیت بالایی برخوردار است.

2 - اینکه متولیان امر که باید به آن توجه کنند به اندازه کافی توجه نکرده اند یعنی در واقع کار روی زمین مانده که آقا خودشان باید به ریز مووضوعات آن توجه کنند.

که به نظر بنده می رسد دومی بیش از اولی در این امر موثر باشد.

وقتی مسئولانی که باید به منویات مقام معظم رهبری در عمل توجه ویژه داشته باشند اما ندارند و فق سخن می گویند سبب می شد که آقا خودشان مستقیم ورود پیدا کنند. و این یک عیب مسئولان نظام در رده های مختلف است، پیرو البته معنی این جمله این نیست مسئولان مخالف ولی فقیه هستند، نه هرگز این چنین نیست!

بلکه می خواهیم بگوییم پیرو ولایت فقیه بودن این است که در عمل خواسته ولی فقیه را پیاده کنند و اجرا نمایند.

سخنی را بزرگوارى از چهره پرافتخار عرب و عجم، خط‏شكن جبهه مقاومت، يعنى جناب آقاى سيدحسن نصرالله نقل مى‏كرد كه ايشان فرمودند (نقل به مضمون): فرقى است بين ما و شما در ايران و آن اين‏كه ما به جايگاه ولايت و رهبرى و شخص امام خامنه‏اى(مدظله‏العالى) اعتقادى و تكليفى مى‏نگريم و لذا تمام هوش و حواسمان به سخنان و منويات و هشدارهاى معظم‏له معطوف است و با ايمان و اعتقادى راسخ به نجات‏بخش بودن رهنمودهايش، تبعيت از ايشان را بر خود فرض و واجب مى‏دانيم ولى در ايران هستند شخصيتها و افرادى كه نگاهشان به منويات امام خامنه‏اى(مدظله) صرفاً ارشادى است و هيچ تعبّد و تقيّد و التزام عملى نسبت به فرامين و رهنمودهاى حضرت ايشان ندارند و لذا به‏راحتى در مسائل گوناگون دچار اشتباهات محاسباتي و چه‏بسا  زاويه گرفتن با ولايت و رهبرى مى‏شوند.

این نگاه سید حسن نصراللهی همان نگاه حضرت صدیق طاهر است که فرمود:

«فجعل الله طاعتنا نظاما للملة و امامتنا أمانا للفرقة. خداوند  پیروی ما خاندان را موجب نظام ملت قرار داده و امامت و رهبری ما را موجب امان از نفرقه و زاویه پیدا کردن گذارده است.

خوب وقتی که به توصیه های مقام معظم رهبری فقط و فقط با نگاه ارشادی و نصیحت  نگاه می کنیم که شد عمل کنیم که خوب است و چنانچه نشد هم عیبی ندارد! وقتی این چنین نگاهی هست وضعیت همین می شود که هست که خود اقا باید ریز قضایا را پیگیری نمایند.

وقتی که این چنین در باره ولایت فقیه بیاندیشیم می شود همین حرفهایی که این روزها برخی ها می زنند و زدند و توانمندیهای نظامی و موشکی فرزندان ملت را بی ارزش تلقی می کنند و آینده دنیا را دنیای مذاکره می نامند نه دنیای موشک، و این حرف آنقدر خطرناک بود که بلافاصله مقام معظم رهبری آن را در نطفه خاموش کردند که اگر ا ز روی آگاهی باشد خیانت است که امیدواری ا زروی آکاهی نباشد

و بنده می خواهم نکته دیگری را اینجا بگویم و تحلیل دیگری را ارائه نمایم، زمانی که مقام معظم رهبری در باره نفوذ سخن می گویند  بعضی ها می گفتند که چرا اینقدر حرف رهبری در باره نفوذ را تکرار می کنند، رهبری حرفهای دیگری هم دارند، بله ما هم قبول داریم که همه سخنان ولی فقیه باید مورد نظر قرار گیرد نومن ببعض و نکفر ببعض بودن چیز بدی است، اما وقتی نفوذ را سبک می شکاریم خودمان به جایی می رسیم که بااین سخنان آب به آسیاب دشمن میریزیم.

شما می دانید که آمریکایی ها پس از برجام تا قبل از حرفهای شما دنبال بد عهدی می کردند ولی حالا به دنبال باج خواهی هستند!!

چرا با این همه زحمتی که برای انقلاب کشیده شده با دست خودمان به دشمنان کمک می کنیم.

در قضیه اقتصاد مقاومتی امسال مقام معظم رهبری با پسوند اقدام و عمل نامگذاری کردند، که البته مطالبه اقدام و عمل از سوی ایشان فقط و فقط مربوط به سال جاری و جدید نیست، بلکه از سال 93 تا به حال بارها بر اقدام و عمل تاکید ورزیده اند که ضمن تشکر از کارهایی که صورت گرفته اما متاسفانه به صورت جدی اقدامی صورت نگرفته است.

ايشان در سال 1393 (بيانات در ديدار مسؤولان نظام 16/4/1393) خاطرنشان ساختند: «به مسؤولين دولت عرض مي‏كنم: اقتصاد مقاومتي را جدّي بگيريد. خب، رئيس جمهور محترم گفتند، مسؤولين ديگر هم كم‏وبيش اظهار كرده‏اند، گفته‏اند، منتها بايد عمل كرد: وَ لا مِمَّن عَلي غَيرِ عَمَلٍ يَتَّكِل؛ اين‏جور نباشد كه به زبان بگوييم، در عمل كُند حركت بكنيم.

در همان سال رهبر معظم انقلاب خطاب به نمايندگان مجلس نيز خاطرنشان ساختند (بيانات در ديدار نمايندگان مجلس شوراي اسلامي 4/3/1393): «از روزي كه اين سياستهاي اقتصاد مقاومتي اعلام شده است و ذكر آن مكرّر گفته شده است، مسؤولين مختلف - دولتي‏ها، مجلس محترم، دستگاه‏هاي مختلف، مسؤولان گوناگون - در مقام حمايت و ستايش از اين سياستهاي اقتصاد مقاومتي برآمده‏اند و مكرّر گفته شده، لكن تجربه‏ي بنده به من مي‏گويد كه ستايش كافي نيست؛ تعريف كردن كافي نيست؛ حركت لازم است. بله، افرادي مي‏آيند، مي‏نشينند، در منبرهاي عمومي يا در جلسات خصوصي از مزاياي اين اقتصاد مقاومتي مطالبي را بيان مي‏كنند و غالباً هم درست است، امّا خب بايد اقدام كرد، عمل كرد.»

(بيانات در ديدار رئيس‏جمهور و اعضاي هيأت دولت 4/6/1394): «امسال سال دوّم اقتصاد مقاومتي ‏است؛ يعني پارسال -سال 93- شروع اجراي سياستهاي اقتصاد مقاومتي بود.

....... اين يك بسته‏ي منسجم است، بايد مجموعاً انجام بگيرد؛ چه‏جوري مي‏شود مجموعاً انجام بگيرد؟ آن‏وقتي‏كه يك به‏اصطلاح برنامه‏ي اجرائي و عمليّاتي منسجمي براي آن ارائه بشود؛.....

(بيانات در ديدار جمعي از كارگران سراسر كشور 9/2/1394): «مشكلاتي كه وجود دارد اوّلاً با گفتن و حرف زدن حل نمي‏شود؛ اقدام و ابتكار و عمل لازم است. ثانياً حلّ مشكلات مجموعه‏ي اقتصادي كشور را در درون كشور بايد پيدا كرد؛ ستون فقرات هم عبارت است از توليد؛ ستون فقرات اقتصاد مقاومتي كه ما عرض كرديم، عبارت است از تقويت توليد داخلي؛ اگر اين‏كار تحقّق پيدا كرد و همّتها متوجّه به اين مسأله شد، مسائل كار به‏تدريج حل مي‏شود، كار ارزش پيدا مي‏كند، كارگر ارزش پيدا مي‏كند، اشتغال عمومي مي‏شود، بيكاري كه يك معضلي است در جامعه بتدريج كم مي‏شود و از بين مي‏رود. اساس كار، مسأله‏ي توليد است

این سخنان مقام معظم رهبری در دو سال گذشته که امسال سال سوم است نشان می دهد که کارهای اقتصاد مقاومتی بایستی از سال 93 شروع می شد که خیلی جدی گرفته نشد سل 94 هم به همان گونه و امسال که شعار سال اقدام و عمل هست چنانچه بخواهیم نتیجه ای بدهد و مردم از منافع آن بهره مند شوند بایستی اقدامات عملی صورت پذیرد که البته در این میدان بار مسئولیت تنها به دوش دولت نیست اگرچه فرمانده میدان دولت است ولی باید همه دستگاهها اقدام کنند و به کمک دولت بیایند و همکاری کنند.



Share
* نام:
ایمیل:
* نظر:

پربازدیدترین ها
پربحث ترین ها
آخرین مطالب
صفحه اصلی | تماس با ما | آرشیو مطالب | جستجو | پيوندها | گالري تصاوير | نظرسنجي | معرفی استاد | آثار و تألیفات | طرح سؤال | ایمیل | نسخه موبایل | العربیه
طراحی و تولید: مؤسسه احرار اندیشه