2024 March 29 - جمعه 10 فروردين 1403
سبک زندگی اسلامی، (سبک اقتصادی زندگی)، (بازار و تجارت رکن مهم اقتصاد اسلامی)، (ویژگیهای بازار اسلامی)(7)
کد خبر: ٢١١٢ تاریخ انتشار: ١٤ اسفند ١٣٩٤ - ١١:٠٤ تعداد بازدید: 2567
صفحه نخست » خطبه سال 94 » خطبه های نماز جمعه
سبک زندگی اسلامی، (سبک اقتصادی زندگی)، (بازار و تجارت رکن مهم اقتصاد اسلامی)، (ویژگیهای بازار اسلامی)(7)

خطبه اول: 94/12/14

توصیه به تقوی

قال رسول الله(ص): الورع سید العمل، من لم یکن له ورع یرده عن معصیه الله تعالی اذا خلا بها لم یعباء الله بسائر عمله، فذلک مخافه الله فی السر والعلانیه.

پیامبر اسلام فرمود: ورع و تقوا سرور همه اعمال آدمی است، کسی که در درون او تقوایی نباشد که در خلوت او را از گناه باز دارد، خداوند نیز به سایر اعمال او توجهی نخواهد نمود، پس این همان خداترسی در پنهان و آشکار است.

 

موضوع: سبک زندگی اسلامی، (سبک اقتصادی زندگی)، (بازار و تجارت رکن مهم اقتصاد اسلامی)، (ویژگیهای بازار اسلامی)(7)

از جمله ویژگیهای بازار در نگاه اسلام و در سبک اقتصادی زندگی اسلامی، انجام معاملات اقتصادی بدون روی آوری به قسم و سوگند در خرید و فروش است، و این نکته در نکاه اخلاق اسلامی به عنوان یکی از معیار های اخلاق اقتصادی و اخلاق بازار اسلامی به شمار می آید، و بسیار مورد توصیه وواقع شده است.

 

قسم خوردن بدون ضرورت بی حرمتی به خداوند است

وَلاَ تَجْعَلُواْ اللّهَ عُرْضَةً لِّأَيْمَانِكُمْ أَن تَبَرُّواْ وَتَتَّقُواْ وَتُصْلِحُواْ بَيْنَ النَّاسِ وَاللّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ . بقره:2/ 224
و خدا را دستاويز سوگندهاى خود قرار مدهيد تا [بدين بهانه] از نيكوكارى و پرهيزگارى و سازش‏دادن ميان مردم [باز ايستيد] و خدا شنواى داناست.
از این آیه می توان دریافت که خداوند به روشنی از انسان می خواهد که بیهوده و به عادت به منظور پیش برد کارها نام خدا را قسم نخورد زیرا این امر باعث بی حرمتی و پایین آوردن ارزش خداوند خواهد شد.

در قرآن کریم می خوانیم:  وَلَا تُطِعْ کُلَّ حَلَّافٍ مَهِینٍ.  سوره قلم آیه ۱۰.
و از کسی که بسیار سوگند یاد می‌کند و پست است اطاعت مکن.
از این آیه این نکته برداشت می شود که قسم خوردن به نام خدا امری بسیار خطیر است و تنها در اموری که بسیار با اهمییت است جایز است و آن هم شرایط و ضوابط خود را داراست، یعنی ما هیچ وقت نباید به خاطر مسائل پیش پا افتاده نام خدا را قسم بخوریم.

رسول الله ( صلى الله عليه وآله ) : يا علي ! لا تحلف بالله كاذبا ولا صادقا من غير ضرورة ، ولا تجعل الله عرضة ليمينك فإن الله لا يرحم ولا يرعى من حلف باسمه كاذبا.

قال الحواريون لعيسى بن مريم : أوصنا ؟ فقال : قال موسى ( عليه السلام ) لقومه : لا تحلفوا بالله كاذبين ، وأنا آمركم أن لا تحلفوا بالله صادقين ولا كاذبين.

اما متاسفانه امروزه و بخصوص در چامعه ما این امر به وفورمشاهده می شود که مردم برای پیش بردن کارها و کسب درآمد و منفعت نام خدا را به راحتی قسم می خورند و از آن به عنوان وسیله ای برای پیش برد کارها استفاده می کنند که این کار از منظر قرآن کریم گناه و باعث نارضایتی خداوند می شود

 

پرهیز از قسم خوردن یکی از موارد لازم الرعایه در بازار

عن السكوني ، عن أبي عبد الله ( عليه السلام ) قال : قال رسول الله ( صلى الله عليه وآله ) : من باع واشترى فليحفظ خمس خصال وإلا فلا يشترين ولا يبيعن، الربا والحلف وكتمان العيب والحمد إذا باع والذم إذا اشترى. الكافي  ج 5  ص150 ح 2.

امام صادق روایت می کند که پیامبر خدا (صلی الله علیه وآله) در خصوص این که در کسب و تجارت از چه کارهایی باید پرهیز کرد، فرمودند: "کسی که خرید و فروش می‏‌کند باید از پنج کار دوری ورزد وگرنه نباید خرید و فروش کند: ربا، سوگند، پوشاندن عیب کالا، تعریف و تبلیغ در موقع فروش و بدگویی از کالا در موقع خرید آن.

 

پرهیز ا ز قسم خوردن در معاملات سعارش امام علی در بازار

عن جابر ، عن أبي جعفر ( عليه السلام ) قال : كان أمير المؤمنين ( عليه السلام ) بالكوفة عندكم يغتدي كل يوم بكرة من القصر فيطوف في أسواق الكوفة سوقا سوقا ومعه الدرة على عاتقه وكان لها طرفان وكانت تسمى السبيبة  فيقف على أهل كل سوق فينادي : يا معشر التجار اتقوا الله عز وجل فإذا سمعوا صوته ( عليه السلام ) ألقوا ما بأيديهم و ارعوا إليه بقلوبهم وسمعوا بأذانهم فيقول ( عليه السلام ) : ..... تزينوا بالحلم وتناهوا عن اليمين وجانبوا الكذب وتجافوا عن الظلم وانصفوا المظلومين...... فيطوف ( عليه السلام ) في جميع أسواق الكوفة ثم يرجع فيقعد للناس .

 

بازاریان حلاف و قسم خور مورد تهدید الهی

عن رسول الله(ص): ویل لتجار امتی من لاوالله و بلی والله. من لایحضره الفقیه: 3/160 ح 3584.

 

قسم خوردن در معاملات برکت معامله را می برد

امام علی علیه‏‌السلام به بازار می‏‌آمد و در جایگاه خود می‏‌ایستاد و می‏‌فرمود: "درود بر شما ای بازاریان، از خدا بترسید .....و سوگند مخورید؛ زیرا سوگند خوردن کالا را رونق می‏‌دهد و برکت را می‏‌برد تاجر نابکار است مگر آن که به حق بستاند و بدهد.کنزالعمال: 10043.

رسول الله ( صلى الله عليه وآله ) : اليمين الكاذبة منفقة للسلعة ممحقة للكسب.

د رجای دیگر از امام علی (ع) نقل شده که فرمود: بیعوا و لاتحلفوا، فان الیمین تنفق السلعه و تمحق البرکه. کنزالعمال: 13/183 رقم 36547.

عن ابی حمزه رفعه ، قام امیرالمومنین(ع) فقال: یا معاشر السماسره: اقلوا الایمان، منفقه للسلعه و ممحقه للربح. الکافی: 5/162 ح 2.

امیرالمؤمنین، امام علی(ع) گروه دلالان را نصیحت کرد و فرمود: ای جماعت دلالان، کمتر سوگند بخورید؛ زیرا سوگند کالا را ترویج و سود را نابود می‌کند.

 

شخص بازاری که د رمعامله قسم می خورد از رحمت خداوند دور خواهد بود

در کتاب النصوص‌ الاقتصادیه، جلد 2، صفحه 506 از امام موسی‌بن‌جعفر(ع) نقل شده که فرمود: «سه گروه از مردم در روز قیامت از توجه و لطف خدای متعال بی‌بهره‌اند و خداوند به آنان نظر رحمت نمی‌کند، اولین آن‌ها کسی است که همواره با سوگند خوردن خرید و فروش می‌کند(معامله نمی‌کند مگر با قسم خوردن.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

خطبه دوم: 94/12/14

توصیه مجدد به تقوی

مناسبتها:

1 - روز 14 اسفند سالروز تأسيس كميته امداد امام خميني(ره) (1357 ه.ش)

و آغاز هفته احسان و نيكوكاري (14 تا20 اسفندماه).

نامگذاری یک هفته به نام احسان و نیکوکاری در سالروز نهاد ارزشمند کمیته امداد بیانگر نقش مهم مردم در توجه به فقیران و نیازمندان جامعه و همچنین نقش مردم در فقرزدایی از جامعه اسلامی است که چقدر می تواند موثر واقع شود.

چه خوب است در شب عید و ایام پایانی سال بیاییم نیازمندان جامعه و اطراف خودمان را در بخشی از زندگیمان شریک نماییم

ایتام جامعه و بیماران جامعه را فراموش ننماییم.

 

2 - روز 15 اسفند روز درختكاري‏ و آغاز هفته منابع طبيعي

کاشت درخت و توسعه کشت نهال و ایجاد فضای سبز در جامعه ماشینی امروزی که نسبت آلودگی آن به سلامت آن بیشتر است، تلاش در مسیر تقویت حیات و زندگی جامعه و بالابردن امید به زندگی در مردم به شمار می آید.

پس درخت کاشتن بویژه در مناطق شهری و در معرض آلودگی کاشت امید در دلهای مردم و روشن ساختن چشمان آنان به زندگی است.

 

3 - روز 20 اسفند روز ملی راهیان نور.

راهیان نور یک حرکت فرهنگی انقلاب و نظام است که می تواند در انتقال فرهنگ دفاع مقدس که همان فرهنگ ایثار و شهادت است به نسل اینده جامعه بسیار نقش افرین باشد و این برداشت فرهنگی به صورت تجربی نیز ثابت شده است، چرا که جوانانی که به سفر راهیان نور رفته اند اگر چه قبل از آن ارتباطشان با فضای معنوی دفاع مقدس زیاد نبوده ولی در بازگشت دچار یک تحول عظیمی شده اند که در بسیاری از موارد نیز ماندگار بوده است.

 

4 - ارتحال حضرت آیه الله واعظ طبسی تولیت آستان قدس رضوی، مدیر عالی حوزه علمیه خراسان و نماینده ولی فقیه در استانهای خراسان.

شخصیت آیه الله طبسی فراتر از یک فرد انقلابی بود، ایشان از جمله افرادی بودند که انقلاب حکم فرزندی به بار نشسته برای آنها داشت، چرا که ایشان هم در تاسیس انقلاب و هم در تداوم آن نقش داشتند، و در مسیر حرکت انقلاب تا آخرین روز عمرشان نسبت به هدایت همه گروه های درون انقلاب و نظام احساس تکلیف می کردند.

مدیریت عالی ایشان بر حوزه علمیه خراسان نمادی دیگر از مسولیت پذیری ایشان بود و توسعه فعالیتها و برنامه فرهنگی و اقتصادی و مذهبی آن که تقریبا در اماکن زیارتی بی نظیر است از توفیقات ایشان در خدمت به امام رضا و زائران گرانقدر آنحضرت بوده است.

و این خدمت به بضعه تن پیامبر اسلام در خراسان قطعا مایه سعادت اخری وی خواهد شد چرا که او خادم بزرگ امام الرئوف بود که امید برهورداری از رافت الهی بی مورد نیست.

 

5 -  نتیجه دادن حضور پرشور مردم در انتخابات 7 اسفند.

حضور مردم در 7 اسفند یک حضور پرمعنا و پرمحتوایی بود که تنها با تامل می توان به عمق معنای آن دست یافت، البته معنای آن این نیست بعضی از چهره های سیاسی و یا فعالان حزبی در هر دو گروه اصولگرایی و یا اصلاح طلبی تفسیر و تحلیل می کنند، که یک گروه م یگوید چون دولت درست عمل نکرد مردم به این گروه رای دادند و دیگری می گوید که جون دولت خوب عمل کرد مردم این گروه را برگزیدند، این تحلیل ها همان نقطه انحرافی است که مقام معظم رهبری در سخنرانی قبل زا انتخاباتشان فرمودند و هشدار دادند که برخی ها به دنبال مجلس ضد دولت و برخی دیگر به دنبال مجلس دولتی هستند و هردوی آن غلط است و مردم نه مجلس دولتی و نه مجلس ضد دولت میخواهند  بلکه مردم مجلسی می خواهند که به وظلیف خود آشنا باشد، مرعوب غرب نباشد، تسلیم در برابر دشمنان انقلاب و نظام نباشد.

تحلیل یک جانبه در باره حضور مردم و نتیجه انتخابات یک تحلیل نادرست و ناصواب است.

اما تحلیل درست از حضور مردم این است که مردم در زمانی که دشمنان منتظر جدایی ملت از نظام بود و دنبال این بود که با این انتخابات ورق دشمنی با آمریکا برچیده شود ، به تمام قامت و با هر گرایشی که بود به میدان آمدند و نقطه امید دشمن را به ناامیدی تبدیل کردند.

این تحلیل درست است که پیروز میدان مردم و نظام است نه یک جناح خاص و ویژه .

بنابر این هیچ کسی حق ندارد حضور مردم را به نفع خودش مصادره کند و با تحلیل هایش حضور مردم را در ذهن عده ای تلخ کند، این حضور از آن مردم بوده و برای مردم و نظان و انقلاب بود نه برای اصولگرایان و یا اصلاح طلبان!!!

اما بخش عمده ای از حوزه های انتخابیه نتایج آن معلوم شده و منتخب مردم نیز معرفی شده است که حوزه انتخابیه فریمان نیز از آن جمله است، که به منتخب مردم تبریک میگویم.

اما مردم از منتخب خود انتظاراتی دارند که در چند قالب به بیان آنها می پردازم که برخی از آنها را در محفلی دیگر نیز بیان کرده ام.

1 - دوره رقابت همیشه محدود به زمان است و زمان آن زمان انتخابات بود ولی رفاقت زماندار نیست بلکه برای همیشه است .

رقابت ها نیز در درون نظام است و با رسیدن به خط مسابقه تمام می شود که روز 7 اسفند روز رسیدن به خط پایان مسابقه بود و امروز روز رفاقت است که با  همه و حتی با رقیبان خود نیز رفقات کنید و به مردم نشان دهید که رفاقت با رقیبان هم ممکن است.

2 - این مردمی که به شما رای دادند عاشق چشم و ابروی شما نبودند بلکه شما را برای نظام برگزیدند ، لذا با رای آوردن خود غره نشوید و فریفته دنیا نگردید.

ریاست زمینه فریفته شدن را فراهم می کند باید مراقب بود.

رنگ صندلی شما در مجلس شورای اسلامی سبز است  و جذاب اما بدانید که پایه های این صندلی بر خون سرخ شهیدان این مرزو و بوم استوار شده و البته توجه شما به شهیدان از دیگران بیشتر مورد توقع است چرا که شما خود از تبار شهیدان و خانواده آنها هستید.

3 - شما از 8 اسفند منتخب همه این مردم هستید پس مراقب باشید تا همه را به یک رنگ ببینید و سیاه و سفید نکنید.

4 - مردم همه پای صندوق آمدند و به نظام رای دادند اگرچه بعضی ها به شما و بعضی به رقیبان شما رای دادند ، آنهایی که به شما رای دادند و یا در ستادهای شما فعالیت کردند برای شما تبلیغ کردند حق احترام ویژه دارند ولی حق امتیاز ویژه ندارند.

5 - به آنهایی که در ستاد تبلیغات منتخب مردم فعالیت کردند عرض می کنم که حضور شما در اطراف منتخب کردم تا روز انتخابات ارزش داشت و جضور مردم را تقویت می کرد اما از حالا به بعد حضور اطراف منتخب مردم و محاصره کردن ایشان ظن منفعت طلبی و سوء استفاده از این جایگاه را به نمایش می گذارد که باید حذر کنید.

حالا باید دور نماینده را آزاد کنید تا او با اختیار و رعایت مصلحت مردم و انقلاب و نظام تصمیم بگیرد و د رمحاصره شما نباشد.

5 - تا حالا مردم در کنار شما بودند اما حالا وقت آن رسیده است که شما د رکنار مردم باشید درمحافل عمومی مردم نه در محافل قبیله ای و ستادی.

در نماز های جمعه و جماعات مردم و محافل عموی آنها حاضر باشید و از مردم جدا نشوید، به این مردم خدمت کنید که خدمت به این مردم خدمت به امام زمان در دوران غیبت است.

 

 



Share
* نام:
ایمیل:
* نظر:

پربازدیدترین ها
پربحث ترین ها
آخرین مطالب
صفحه اصلی | تماس با ما | آرشیو مطالب | جستجو | پيوندها | گالري تصاوير | نظرسنجي | معرفی استاد | آثار و تألیفات | طرح سؤال | ایمیل | نسخه موبایل | العربیه
طراحی و تولید: مؤسسه احرار اندیشه