2024 March 28 - پنج شنبه 09 فروردين 1403
سبک زندگی اسلامی، (سبک اقتصادی زندگی)، (بازار و تجارت رکن مهم اقتصاد اسلامی)، (ویژگیهای بازار اسلامی)(6)
کد خبر: ٢٠٣٣ تاریخ انتشار: ٠٧ اسفند ١٣٩٤ - ١٣:٢١ تعداد بازدید: 2263
صفحه نخست » خطبه سال 94 » خطبه های نماز جمعه
سبک زندگی اسلامی، (سبک اقتصادی زندگی)، (بازار و تجارت رکن مهم اقتصاد اسلامی)، (ویژگیهای بازار اسلامی)(6)

خطبه اول: 94/12/7

توصیه به تقوی:

الامام علی(ع) فی ذکر حدیث معراج النبی(ص) قال الله عزوجل: .... یا احمد!....

ان الورع مثله کمثل السفینه کما ان فی البحر لاینجو الا من کان فیها کلک لا ینجو الزاهدون الا بالورع.

خداوند به پیامبر فرمود: همان مثل ورع مثل کشتی است، همانطوری که در دریا فقط اهل کشتی نجات می یابند در دنیا نیز اهل تقوی نجان خواهند یافت.

 

موضوع: سبک زندگی اسلامی، (سبک اقتصادی زندگی)، (بازار و تجارت رکن مهم اقتصاد اسلامی)، (ویژگیهای بازار اسلامی)(6)

همانطور ه در بخش های پیشین بارها گفته شد اسلامی بودن بازار تنها به تابلوی بازار اسلامی نیست ، یلکه نشانه هاس رفتاری در بازار میتواند حکایت کنننده و گزارشگر اسلامی بودن آن باشد.

یکی از علائم و نشانه هایی که برای اسلامی بودن بازار در قرآن کریم و روایات اسلامی بیان شده است عبارت از این است که بازار از کم فروشی و تقلب در میزان معاملات دور باشد.

در قرآن مجید کرارا روى مسأله مبارزه با کم فروشى و تقلب در وزن و پیمانه تکیه و تأکید شده است. در یک جا رعایت این نظم را در ردیف نظام آفرینش در پهنه جهان هستى گذارده و مى گوید: «و السماء رفعها و وضع المیزان ألا تطغوا فی المیزان؛ خداوند آسمان را برافراشت و میزان و حساب در همه چیز گذاشت، تا شما در وزن و حساب تعدى و طغیان نکنید.  رحمن/ 7 و 8.

اشاره به اینکه مساله رعایت عدالت در کیل و وزن مساله کوچک و کم اهمیتى نیست، بلکه جزئى از اصل عدالت و نظم است که حاکم بر سراسر هستى است.

 

توصیه قرآن به پیمانه کامل و دوری از کم فروشی

قرآن به وفا نمودن به پیمانه توصیه م یکند که البته مقصود از آن  کم فروشی نکردن است.

و اوفوا الکیل والمیزان و لاتبخسوا الناس اشیا ئهم
حق پیمانه و وزن را ادا كنید! و از اموال مردم چیزى نكاهید. اعرف / 85 .

پیامبر و اصلاح امور اقتصادی جامعه

 از ابن عباس روایت شده كه چون پیغمبر (ص) به مدینه وارد شد ، كسبه آن شهر از جهت وزن و پیمانه از جمله متقلب ‏ترین و نابِكارترین آدم‏ها بودند، و پس از نزول این آیات خود را اصلاح كردند.   ترجمه اسباب نزول صفحه 293.

 

کم فروشی نکردن از آداب وزن کردن کالای موزون است

کالا اگر جزو اقلامی است که باید توزین شود، بازاری باید جلوی چشم خریدار آن را وزن کرده و حتی کمی بر کفه خریدار بیفزاید. پس به طریق اولی باید گفت که کم فروشی بیرون از اصول بازار اسلامی است؛ چنانکه پیامبر(ص ) می فرماید: یا وزان، زن و ارجح؛ ای توزین گر! وزن کن و اندکی بیفزای. (میزان الحکمه، ج 1، ص 523)

 

آثار و پی آمد های کم فروشی

قحطی و گرانی در اثر کم فروشی

در روایت دارد که روزی امیرالمومنین (ع) در بازار می گذشت دید عطاری زعفران میکشد ، کفه ای که زعفران در آنست خیلی پائین آمد و معلوم شد ترازو خرابست فرمود نخست ترازو را درست کن و بعد بچربان  (أَلَّا تَطْغَوْاْ فىِ الْمِیزَان‏  ( سوره الرحمن آیه 8 .

امام علی(ع) نیز به آسیب ها و آفات کم فروشی در بازار خرید و فروش اشاره می کند و می فرماید: وقتی پیمانه ها را کاهش دهند خداوند ایشان را گرفتار قحط و کمبود می سازد.

 

خدا را ناظر دانستن، عاملی برای جلوگیری از کم فروشی

صاحب یکی از تذکره ها می نویسد در سفر هند به دکان قصابی برای خرید گوشت رفتم ، قصاب هنگام وزن کردن گوشت نگاه به بالای ترازو میکند ، چیزی در دستمال پیچیده است و آنرا می نگرد ؛ پرسیدم این چیست که هر دفعه میخواهی گوشت را وزن کنی به آن نگاه میکنی ؟ گفت : من بت پرستم و این بت من است ، آنرا بالای ترازو قرار داده ام هنگام وزن کردن گوشت به آن می نگرم تا متوجه شوم خدایم حاضر است و کم فروشی نکنم. کمتر از بت پرست آن نا مسلمانی است که می گوید به قرآن اعتقاد دارم که میفرماید : { او ( خداوند ) با شما است هر جا که باشید ، و به هر كارى كه می‏كنید بیناست‏ } ( سوره حدید  آیه 4 )  اعتقاد دارم که خدای من و خدای همه عالمیان حاضر و ناظر است مع الوصف برای رسیدن به مال مختصری بیشترین کم فروشی و غِش در معامله و خیانت و اقسام جنایتها را مرتکب میشود نظیر لشگریان کربلا که برای رسیدن به جایزه مختصر یزید چه جنایت بزرگی که کردند.  برگرفته از کتاب بهشت جاویدان صفحه 73 الی 76  ،  از تالیفات شهید حضرت آیت ا... سید عبدالحسین دستغیب (ره)



خطبه دوم: 94/12/7

توصیه مجدد به تقوی

مناسبتها:

1 - روز 7 اسفند روز بزرگ تعیین سرنوشت.

2 - روز 8 اسفند روز امور تربیتی و تربیت اسلامی.

خداوند انسان را با ظرفيت‏ها و قوه‏هايى متنوعی آفریده است که با فعلیت یافتن آنها هويت و جوهره وجودى او را به نمایش گذاشته می شود.

این ظرفیت ها عامل تربیت افراد و جامعه نیز هست .

قوه وهم و خيال، قوه خشم و غضب، قوه غريزه و شهوت و از جهتى نيز قوه عقل و ادراك، و در راس همه آنها قوه و نیروی اختيار و انتخاب است.

انتخاب دین ، انتخاب باورهای دینی، انتخاب راه زندگی، انتخاب شغل و حرفه، انتخاب سرنوشت که آنهم یکی از همین مهم های زندگی بشریت و بویژه اسلام است.

عنصر انتخاب و اختيار  اُس اساس حيات و زندگى بشر تلقى مى‏گردد چه آن‏كه لحظه‏لحظه زندگى فردى و اجتماعى آدمى، خواسته و ناخواسته تحت تأثير انتخابهاى ريز و درشت قرار دارد، منتهى به‏دليل روزمرگى و عادت، كمتر و يا اصلاً به چشم نمى‏آيد.

تنها چند مصداق سرنوشت‏ساز و حساس همچون انتخاب شريك زندگى (همسر) و يا انتخاب رشته تحصيلى و يا انتخاب شغل، آن‏هم اگر با مطالعه و تحقيق و نگاه همه‏جانبه صورت بپذيرد، تا حدودى به نظر مى‏آيد. هر انتخابى اگر بخواهد توأم با صلاح و موفقيت و رشد باشد و آدمى را به مقصود و مقصد برساند لامحاله بايد از مؤلفه زيربنايى و اساسى معرفت و شناخت بهره‏مند باشد و لذا خداى منان قبل از قوه اختيار و انتخاب، انسان را از ظرفيت و قوه «عقل» يعنى قدرت تعقل و تفكر كه پشتوانه‏اى براى علم و آگاهى و معرفت و بصيرت است، برخوردار ساخت. نعمت عقل، لطف و كرامتى است از ناحيه حق تعالى كه در صورت سلامت و پويايى، استعدادهاى آدمى را شكوفا و زمينه‏هاى رشد و تعالى و پيشرفت را در حيات و زندگى بشر مهيا مى‏سازد البته به شرط آن‏كه جميع انتخابها و بايدها و نبايدهاى انگيزشى و رفتارى و عملى انسان متأثر از آن باشد.

امروز و روز 7 اسفند یکی از روزهایی است که می تواند آن قوه و ظرفیت انسان و بلکه جامعه انسانی را به در ایران اسلامی به نمایش گذارد و به فعلیت برساند.

البته دشمنان خیلی سعی و تلاش کردند که حضور مردم را در انتخاب و فعلیت رساندن قوه انتخاب آنها کمرنگ کنند ولی امروز تا این ساعت نشان داد که این خواب دشمنان تعبیر شدنی نیست.

دشمنان این ملت همیشه برای این ملت خواب های گوناگونی می بینند و به تعبیر شدن آنها نیز امیدواری های کاذب از خود نشان می دهند ولی این ملت در 37 سال گذشته هرکز نگذاشته هیچ کدام از خوابهای آنان تعبیر شود.

این دوره هم از این خواب ها بسیار دیده اند.

یکی از خواب های دشمنان کمرنگ کردن انتخابات بوده است.

یکی دیگر ایجاد انحراف در میان مردم و در مسیر انتخاب مردم بوده است.

خواب دیگر برای این ملت دوقطبی کردن جامعه در انتخابات است.

مقام معظم رهبری فرمودند که این دو قطبی همان دو قطبی کاذب است، یعنی اقتضای انتخابات و رقابت این است که عده ای و گروههایی با هم مسابقه می دهند یکی جلو م یافتد و دیگری عقب ، این معنایش دو قطبی بودن و د رمقابل هم برای همیشه بودن نیست بلکه این گروه های درون ملت فقط درایام انتخابات اهل رقابت هستند و در غیر این ایام برا ی همیشه نشان داده اند که اهل رفاقت خواهند بود

البته این رفاقت ملی دو محور دارد که همیشه به نمایش گذاشته شده است

1 - محور تبعیت ا زولایت فقیه و رهبری جامعه.

2 - محور عکس خواسته دشمنان عمل کردن.

این ملت نشان داده که هرچه دشمنان خواسته اند آنها خلاف آن عمل کرده اند.

این دستور امام راحل عزیزمان هست که به تعریف دشمنان خوشحال نباشید.

اگرچه در این مرحله همچون برخی مراحل قبل بعضی ها در مواجهه با دشمنان و موضع گیری آنان نمره قبولی به دست نیاوردند که این درس عبرتی برای همه ما است چرا که امتحان و آزمون دشمن شناسی برای همه و د رهمه مواقع وجود دارد و اتخاذ موضع د رمقابل دشمنان و حمایت آنان از برخی افراد درون انقلاب و نظام آزمون بزرک افراد انقلابی است و این که بعضی افراد بگویند هرچه دشمن و بیگانگان گفتند ما نباید جواب بدهیم حرف غلط و نادرستی است بلکه اتخاذ موضع د رمقابل دشمنان نمره قبولی اغراد انقلابی است.

تا پایان امروز سرنوشت این ملت برای چهار سال در یک بخش و هشت سال در بخش دیگررقم خواهد خورد.

اما در این سرونوشت بعضی افراد را از گردونه انتخابات خارج می کند و برخی را به مسئولیت ها وا میدارد ولی پایان امروز و اغاز فردا باید اغاز اطمینان و آرامش همه ملت اعم از نامزدها و سایر مردم باشد و هیچ چالشی را هیچ فردی از این مات نمی پذیرد.



Share
* نام:
ایمیل:
* نظر:

پربازدیدترین ها
پربحث ترین ها
آخرین مطالب
صفحه اصلی | تماس با ما | آرشیو مطالب | جستجو | پيوندها | گالري تصاوير | نظرسنجي | معرفی استاد | آثار و تألیفات | طرح سؤال | ایمیل | نسخه موبایل | العربیه
طراحی و تولید: مؤسسه احرار اندیشه