2024 April 19 - جمعه 31 فروردين 1403
توجه ويژه به معنويات راز موفقيت استاد مطهري(ره)
کد خبر: ١١٤ تاریخ انتشار: ٠٥ بهمن ١٣٩٣ - ٠٠:٥٩ تعداد بازدید: 2545
صفحه نخست » عمومی » مقالات
سيد ابوالفضل طباطبايي اشکذري
توجه ويژه به معنويات راز موفقيت استاد مطهري(ره)

پرسشي که هميشه ذهن علاقه مندان و بويژه جوانان را به خود معطوف مي دارد اين است که چرا برخي ها اين قدر توفيق به دست مي آورند وموفق مي شوند و در مقابل برخي ها هيچ توفيقي پيدا نمي کنند.

استاد شهيد مرتضي مطهري در نظر نسل جوان و بلکه همه مردم يک انسان موفق در عرصه هاي گوناگون به شمار مي آيد ولي بسياري به دنبال کشف راز و رمز موفقيت وي هستند و آنچه مي تواند مفيد واقع شود نيز همين امر است تا نسل جديد بتواتند با پيمودن راه موفقيت وي به قله هاي توفيق استاد نيز دست يابد.

از اين رو توجه به عوامل توفيق استاد مطهري و تبيين آن براي مردم و جوانانمان بسيار لازم و ضروري است.

اگر چه عوامل توفيق استاد مي تواند بسيار باشد و هرکدام قابل بحث و بررسي و شرح و تفسير و لکن در اين نوشتار به يکي از مهمترين آنها خواهم پرداخت.

توجه به معنويات و تحصيل روحيه الهي و ديني.

آنچه که مهمتر از همه به نظر مي رسد اين است که استاد اهل معنويت بود نه فقط اهل فکر و استعداد و انديشه خشک و بدون روح، بلکه او در کنار اين همه تحقيق و پژوهش و نوشتار و گفتار و سخنراني و تدريس در حوزه و دانشگاه، تنها چيزي که او را از همه بيشتر قانع مي نمود و آرامش مي بخشيد توجه به خداوند و حفظ روحيه اخلاص و بندگي بود.

آري او دريافته بود که اخلاص، اکسير ناب و خالصي است که همه ي  بندگي انسان با آن، قابليت عرضه و نمايش در محضر خداوند را پيدا مي کند و انجام هر عملي بدون آن همانند ساخت خانه بر روي ماسه و شن خواهد بود که پايه و اساسي ندارد و فرو ريزي آن حتمي است.

اخلاص عامل پاکي و طهارت رفتار و کردار آدمي  از هر گونه آلودگي از قبيل تظاهر، ريا ، کبر، غرر و خود پسندي و غيره است و در همان حال و وضعيت پاکي و طهارت است که انسان مورد توجه خداوند قرار مي گيرد و از آن به قبولي عمل انسان تعبير مي شود و خود انسان نيز در مرحله عاليه همراه با رشد در نزد خداوند معرفي مي شود.

خداوند حضرت موسي(ع) را با وصف اخلاص معرفي و شايسته يادآوري به پيامبر اسلام و براي همه مومنان متذکر مي شود.

واذکر في الکتاب موسي انه کان مخلصا و کان رسولا نبيا.   سوره مريم: 19/51.

و همچنين در باره حضرت يوسف نيز فرمود: انه من عبادنا المخلصين. سوره يوسف: 12/24.

شهيد مطهري که شاگرد قرآن و اهل البيت است و از همين راه نير به توفيقات فراواني دست يافته با استفاده از قرآن به همين معنا پي برده و در کتاب جهان بيني توحيدي اش در باره اخلاص و توحيد در رفتار و عمل چنين مي نويسد:

کار براي خود کردن نفس پرستي است.

کار براي خلق کردن بت پرستي است.

کار براي خدا و براي خلق کردن شرک و دوگانه پرستي است.

کار خود و کار خلق براي خدا کردن توحيد و خدا پرستي است.

جهان بيني توحيدي: ج 2 ص 83.

آري اين روحيه همان اکسيري است که رفتار انسان را ناب و خالص مي کند و مايه توفيقات روز افزون وي را فراهم مي آورد.

خيلي ها تلاش کرده اند و حتي کتاب هاي بسياري به نگارش در آورده اند ولي اين برکت بوجود آمده در آثار قلمي و بياني استاد مطهري را ندارند، و اين محصول گرانسنگ ، تنها به خاطر تحصيل همان روحيه بندگي خالص بوده که به دست آمده است.

يکي از نزديکان استاد نقل مي کند که در طول زندگي 26 ساله مشترک و خانوادگي وي او حتي نيم ساعت بدون وضو نبود.

در مدت 24 سال تدريس در دانشگاه تهران دانشگاه را به منزله سنگر علمي مي دانست و به دانشجويان توصيه مي کرد دانشگاه مسجد است سعي کنيد بدون وضو وارد دانشگاه نشويد و خودش فرمود: من هيچ وقت بدون وضو وارد کلاس نمي شوم. (مطهري مطهر انديشه ها: ج 1 ص 28).

مطهري بدان جهت موفق بود که به داشته هاي خويش عمل مي کرد و تنها براي ديگران نمي گفت.

ايشان در ياداشت دفتر 89 خود اين چنين مي نويسد: يکي از علل عدم موفقيت در تزکيه نفس اين است که تعليم در ميان ما به صورت تعليم و تدريس وجود دارد نه به صورت سازندگي و درمان گري.

يعني ما فقط به فکر آموزش براي ديگران هستيم ، نه به فکر اينکه خود و جامعه را درمان کنيم و به فکر آباداني درون خويش نيز باشيم. و چنانچه به فکر ساختن و آباداني نفس خويش بوديم و براي درمان خوانديم و نوشتيم و گفتيم،  به درجات عاليه ايمان و عقيده و عمل خواهيم رسيد و همه آثار ما نيز جاويدان خواهد شد.

آنچه امروز و در سالي که با تدبير مقام معظم رهبري (حفظه الله) به نام سال فرهنگ و اقتصاد ناميده شده، همه افراد جامعه در سطح کلان زندگي بدان نيازمند هستند ، ترويج فرهنگ اخلاص و خدا محوري در زندگي ها است.

چرا که تنها نگاه و توجه به خداوند در همه امورات زندگي است که موجب اصلاح فرهنگ زندگي اجتماعي خواهد شد و رسيدن به آن جايگاه ارزشمند در حقيقت دست يابي به فرهنگ اصيل اسلامي است.

امام امير المومنين(ع) در وصيت خود به فرزندش امام حسين(ع) چنين توصيه مي نمايد:

فطوبي لمن اخلص لله عمله و علمه و حبه و بغضه و اخذه و ترکه و کلامه و صمته و فعله و قوله. تحف العقول: ص 91.

پس خوشا به حال کسي که عملش و دانايي اش و محبت و بغض و کينه اش و گرفتن و رها کردنش و سخن گفتن و سکوتش و فعل و قولش را تنها براي خداوند خالص قرار داده است.

و اين اخلاص و پاکي و طهارت عمل که از دل بر مي خيزد سبب جريان توفيقات الهي خواهد شد

عن النبي (ص): من اخلص لله اربعين يوما فجر الله ينابيع الحکمه من قلبه علي لسانه. عده الداعي: ص 218.

پيامبر اعظم فرمود: هر کسي که چهل روز همه رفتارش را براي خداوند خالص کند خداوند چشمه هاي حکمت و دانايي را از قلب وي بر زبانش جاري مي سازد.

و توفيقات شهيد مطهري در بيان و قلم و خدمات متعدد وي به جامعه اسلامي چيزي نيست جز تحقق وعده الهي در کلام پيامبر و حبيب وي حضرت محمد(ص)  که به خاطر اخلاص وي چشمه هاي جوشان حکمت بر زبان او جاري گشته و همچنان پس از شهادت وي نيز از جوشش باز نايستاده و با جوشش علمي آثار وي،  زنده بودن و حيات ابدي شهيدان  را به نمايش گذارده و به اثبات رسانده است.



Share
* نام:
ایمیل:
* نظر:

پربازدیدترین ها
پربحث ترین ها
آخرین مطالب
صفحه اصلی | تماس با ما | آرشیو مطالب | جستجو | پيوندها | گالري تصاوير | نظرسنجي | معرفی استاد | آثار و تألیفات | طرح سؤال | ایمیل | نسخه موبایل | العربیه
طراحی و تولید: مؤسسه احرار اندیشه