2024 March 19 - سه شنبه 29 اسفند 1402
ويژگي هاي شخصيتي حضرت زينب(س)
کد خبر: ١١٣ تاریخ انتشار: ٠٥ بهمن ١٣٩٣ - ٠١:٠٤ تعداد بازدید: 4990
صفحه نخست » عمومی » مقالات
ويژگي هاي شخصيتي حضرت زينب(س)

از اين جهت که مجموعه اهل البيت(ع) به عنوان الگوهاي تربيتي و شخصيتي در زندگي جامعه مطرح هستند و سعادت بشريت نيز در تبعيت و پيروي از اين الگوها و اسوه هاي بي نظير تاريخ قرار گرفته است ، ضروري ترين نکته براي جامعه امروزي شناخت و آشنايي بيشتر با ابعاد شخصيتي آنها است چرا که الگو پذيري و تاسي نمودن به الگوها زماني تحقق پيدا مي کند که مردم الگوها را به خوبي بشناسند.

حضرت زينب اگر چه در زمره حضرات معصومين به عنهوان 14 معصوم نيست و در زمره 12 امام نيز نمي باشد ولي با توجه به جايگاه کرامتي و ارزشي وي که در خاندان وحي و رسالت و امامت و ولايت پرورش يافته از جمله الگوهايي است که خداوند براي هميشه بشريت ذخيرع سازي نموده است .

از اين رو در اين مختصر به معرفي برخي از  ابعاد شخصيتي حضرت زينب(س) خواهيم پرداخت.

1 شخصيت برخاسته از وجود پيامبر اسلام:

شخصيت وراثتي حضرت زينب همانند ساير فرزتدان از اهل البيت (ع) از سرچشمه نبوّت و ولايت، نشأت گرفته و  جدش خاتم پيامبران(ص) است و حضرت زينب از خميره ذات او آفريده شده است.

رسول خدا(ص) فرمود: «وُلْدُ فاطِمَةَ فَانَا وَ لِيُّهُم وَ عُصبَتُهُم، و هُم خُلِقُوا مِن طِينَتِي... ؛ فرزندان فاطمه(حسن، حسين، زينب، و امّ کلثوم) که من ولي و سرپرست نَسَبي آن ها هستم، از طينت و خميره ذات من آفريده شده اند...» بنابراين حضرت زينب(س) ژِن رسول خدا را در وجود خود دارد و او وارث خاتم پيامبران مي باشد و شخصيت او از شخصيت رسول اللّه ريشه گرفته است.

از همين جهت او را شبيه ترين افراد به حضرت خديجه دانسته اند.

 

2 کودکي حضرت زينب همراه با تربيت نبوي:

حضرت زينب ا زهمان آغاز ولادت که در سال 5 و يا 6 هجرت در مدينه بوده که پيامبر اسلام در همان سالي که با صلح حديبيه به مدينه باز مي گردد با تولد وي نيز مواجه مي شود و مايه خوشنودي وي مي گردد ، همراه با توجه و تربيت پيامبر اسلام رشد کرده است.

پيامبر اکرم ـ صلي الله عليه و آله و سلم ـ در مراسم نامگذاري حضرت زينب سلام الله عليها که با توجه خود پيامبر اسلام انجام گرفت و نام زينب از سوي خداوند براي وي انتخاب شد ، فرمود: «به حاضران و غايبان وصيت و سفارش مي کنم که احترام اين دختر را پاس دارند، همانا اين دختر، شبيه حضرت خديجه ـ سلام الله عليها ـ است». رياحين الشريعه: 3/38.

در زيارت نامه آن بانوي گرانسنگ نيز مي‏خوانيم: السَّلامُ عَلي مَن رَضَعت بِلُبانِ الاِيمان ؛ سلام بر کسي که از پستان ايمان شير نوشيد.

 

3 حضرت زينب نماد کامل ايمان و حياء و حجاب و عفاف بود:

يکي از وجوه شخصيتي حضرت زينب(س)  حياء و ايمان و حجاب و عفاف وي بود که براي همگان بسيار روشن ،  و در دوره حيات وي نيز زبانزد بوده است.

يحيي مازني مي گويد: «من در مدينه، مدت زيادي همسايه علي(ع) بودم، سوگند به خداوند، در اين مدت، هرگز زينب را نديدم و صدايش را نشنيدم.»

حجاب و عفاف زينب به گونه اي بوده است که علامه مامقاني در اين باره مي نويسد: زَيْنَبُ و ما زَيْنَبُ؟ وَ ما اَدريکَ ما زَيْنَبُ؟
هِيَ عَقيلَةُ بَني هاشِمٍ وَ قَدْ حازَتْ مِنَ الصِّفاتِ الْحَميدَةِ ما لَمْ يُحزْها بَعْدَ اُمِّها أحَدٌ حَتي حَقَّ اَنْ يُقالَ هِيَ الصِدّيقَةُ الصُغْري، هِيَ فِي الْحِجابِ والْعفّافِ فريدَةٌ لَمْ ير شَخْصَها أحَدٌ مِنَ الرِّجالِ في زَمانِ اَبيها وَ اَخَويها الاّ يَومَ طَّفِّ وَ هِيَ فِي الصَّبْرِ وَ الثَّباتِ وَ قُوَّةِ الايمانِ وَالتَّقوي وَحيدَةٌ وَ هِيَ فِي الْفَصاحَةِ وَ الْبَلاغَةِ کَاَنَّها تَفْرَغُ عَنْ لِسانِ أميرِالمؤمنين عليه السلام ...»؛

زينب! کيست زينب؟! تو چه داني که کيست زينب؟ او بانوي بني هاشم است که در صفات ستوده، برترين است و کسي جز مادرش بر او افتخار و برتري ندارد، تا جايي که اگر بگوييم او (صديقه صغري) است، حق گفته ايم.

در پوشيدگي و حجاب، چنان بود که کسي از مردان در زمان پدر و برادرانش او را نديد، جز در واقعه کربلا. او در صبر و قوّت ايمان و تقوا منحصر به فرد بود و در فصاحت و بلاغت، گويا از زبان اميرالمؤمنين عليه السلام سخن مي گويد.
رجال مامقاني ج 3، ص 79 ،  فصل النساء.

 

4 عبادت و بندگي حضرت زينب به درگاه خداوند:

عبادت از رفيع ترين مقامات آدمي است و ائمه(ع) هر کدام مرتبه اعلاي اين مقام را دارا بودند و با خداي خويش انس و الفت ويژه داشتند. حضرت زينب نيز  نهايت عبادت و تعظيم را در برابر پروردگار خويش ابراز مي نموده است.

زينب از نيايش و نمازهاي پيامبر با خبر بود، و همچنين  نمازهاي مادرش زهرا و پدرش علي را شاهد بود، او نيايش هاي امام مجتبي(ع) را در دل شب ها و روزها ديده بود، عبادت و مناجات هاي حسين(ع) را به ويژه در شب و صبح عاشورا به تماشا نشسته بود و هر يک براي او درس و الگوي عبادت و مناجات بود.

حضرت زينب کبري(س) شب ها به عبادت مي پرداخت، و در دوران زندگي هيچ گاه تهجّد را ترک نکرد و آن چنان اشتغال به عبادت ورزيد که ملقّب به«عابده آل علي» شد.

شب زنده داري زينب، حتي در شب دهم و يازدهم عاشورا، با آن همه اندوه و مصيبت ها ترک نشد.

فاطمه دختر امام حسين(ع) مي گويد: «در شب عاشورا، عمه ام پيوسته در محراب عبادت ايستاده بود، نماز و نيايش داشت و پيوسته اشک هاي او سرازير مي شد». امام زين العابدين(ع) که هم سفر زينب در کوفه و شام بود ، مي فرمايد: «اِنَّ عَمَّتي زينب(س)کانَت تؤدّي صلاتها، من قيام الفرايض و النوافل عند مسيرنا من الکوفة الي شام و في بعض المنازل کانت تصلي من جلوسٍ لشدة الجوع و الضعف... لانّها کانت تقسّم ما يصيبها من الطعام علي الاطفال...»؛

«عمه ام زينب در طول سفر اسارت از کوفه تا شام، پيوسته نمازهاي واجب و مستحب خود را انجام مي داد و در بعضي از منزل گاه ها مي ديدم که وي بر اثر ضعف و گرسنگي، نماز خود را نشسته مي خواند، چرا که سهميه غذاي خود را ميان کودکان تقسيم مي کرد و ديگر توان ايستادن نداشت.»

امام سجّادعليه السلام فرمود: إنَّ عَمَّتي زَينَبَ مَعَ تِلكَ المَصائبَ و المِحَنِ النّازِلَةِ بِها في طَرِيقِنا إلَي الشّامِ ما تَرَكَتْ [تَهَجُّدَها] لِلَيلَةٍ
عمّه‏ام ، زينب ، با وجود همه مصيبت‏ها و رنج‏هايي كه در مسيرمان به سوي شام به او روي آورد ، حتّي يك شب اقامه نماز شب را فرو نگذاشت. وفيات الأئمه ، ص ۴۴۱ .

ارتباط زينب با خداوند آن گونه بود که حضرت سيد الشهدا(ع) در روز عاشورا، هنگام وداع به خواهرش فرمود: «يا اختي لا تنساني في نافلة الليل»؛ «اي خواهر! مرا در نمازهاي شب، فراموش نکن.

 

5 توجه به حضرت زينب همانند توجه به امام حسن و امام حسين(ع) است:

پيامبر اکرم صلي الله عليه وآله : مَن بَکى عَلى مُصابِ هذِهِ البِنتِ (زَينَبَ بَنتِ عَلِيٍّ سلام الله عليها) کانَ کَمَن بَکى عَلى أخَوَيهَا الحَسَنِ و الحُسَينِ سلام الله عليهما.
پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله فرمودند : هر کس بر مصيبتهاى اين دختر (زينب سلام الله عليه) بگريد، همانند کسى است که بر برادرانش، حسن و حسين سلام الله عليهما، گريسته باشد.

6
کرامتي شنيدني از توجه امام عصر (ع) به حضرت زينب(س):

در مقدمه كتاب خصايص الزينبيه  داستانى آمده است که يكى از وعاظ توانمند نقل مى كند: روزى به محضر يكى از علماى بزرگ و مجتهد مقدس ‍ و مهذب ، حاج ملاعلى همدانى مشرف گشتم و از او درباره مرقد حضرت زينب جويا شدم ، او در جوابم فرمود: روزى مرحوم حضرت آيت الله الغظمى آقا ضياء عراقى (كه از محققين و مراجع تقليد بود) فرمودند: شخصى شيعه مذهب از شيعيان قطيف عربستان به قصد زيارت حضرت امام رضا (ع ) عازم ايران مى گردد. او در طول راه پول خود را گم مى كند. حيران و سرگردان مى ماند و براى رفع مشكل متوسل به حضرت بقية الله امام زمان (عج ) مى گردد. در همان حال سيد نورانى را مى بيند كه به او مبلغى مرحمت كرده و مى گويد: اين مبلغ تو را به سامره  مى رساند.
چون به آن شهر رسيدى ، پيش وكيل ما حاج ميزا حسن شيرازى  مى روى و به او مى گويى : سيد مهدى مى گويد آن قدر پول از طرف من به تو بدهد كه تو را به مشهد برساند و مشكل مالى ات را برطرف سازد. اگر او نشانه خواست ، به او بگو: امسال در فصل تابستان ، شما با حاج ملاعلى كنى طهرانى ، در شام در حرم عمه ام مشرف بوديد، ازدحام جمعيت باعث شده بود كه حرم عمه ام كثيف گردد و آشغال ريخته شود. شما عبا از دوش گرفته و با آن حرم را جاروب كردى ! و حاج ملاعلى كنى نيز آن آشغال ها را بيرون مى ريخت ... و من در كنار شما بودم .
شيعه قطيفى مى گويد: چون به سامرا رسيدم و به خدمت مرحوم شيرازى شرفياب شدم جريان را به عرض او رساندم . بى اختيار در حالى كه اشك شوق مى ريخت ، دست در گردنم افكند و چشمهايم را بوسيد و تبريك گفت و مبالغى را برايم مرحمت كرد.
چون به تهران آمدم ، خدمت حاج آقاى كنى رسيدم و آن جريان را براى او نيز تعريف نمودم . او تصديق كرد، ولى بسيار متاءثر گشت كه اى كاش اين نمايندگى و افتخار نصيب او مى شد



Share
1 | ناصر | | ١٦:٣٧ - ٠٤ اسفند ١٣٩٣ |
0
 
0
پاسخ
سلام ضمن عرض خسته نباشيد خدمت استاد عزيزم تشكر خيلي زياد كه اكثر مطالبم را از كتابها و جزوات و سي دي ها و ...شما استفاده ميكنم.
* نام:
ایمیل:
* نظر:

پربازدیدترین ها
پربحث ترین ها
آخرین مطالب
صفحه اصلی | تماس با ما | آرشیو مطالب | جستجو | پيوندها | گالري تصاوير | نظرسنجي | معرفی استاد | آثار و تألیفات | طرح سؤال | ایمیل | نسخه موبایل | العربیه
طراحی و تولید: مؤسسه احرار اندیشه