نسخه موبایل
www.tabatabaey .com
پيرامون مسجد و ماه رمضان
کد مطلب: 42 تاریخ انتشار: 19 دي 1393 - 11:47 تعداد بازدید: 2699
صفحه نخست » عمومی » مصاحبه
مصاحبه با خبرگزاري قرآني ايکنا
پيرامون مسجد و ماه رمضان

س1 -  چگونه مي توان از جايگاه مسجد در ماه مبارک رمضان استفاده نمود؟

مسجد يکي از مهمترين پايگاه هاي فرهنگي، ديني و تبليغي است که در طول سال مي تواند مورد استفاده بهينه در جهات گوناگون قرار گيرد و مرکز فرماندهي همه امور فرهنگي جامعه باشد چرا که پيامبر اسلام از آغازين روزهاي رسالاتش اين شيوه يعني فرماندهي فرهنگي را از مسجد شروع کرد و راز موفقيت بسيار زود هنگام و قبل از توقع آنحضرت نيز همين مطلب بود.

ماه رمضان يکي از فرصت هاي طلايي و نابي است که خداوند براي تيليغ دين مبين اسلام و مجموعه معارف توحيدي در اختيار بشر قرار داده است يعني مردم با روزه داري و غلبه روحيه معنوي بر آنان ، و سيره حوزه هاي علميه در اعزام روحانيون به سفر هاي تبليغي ، همه بلاد اسلامي آماده فراگيري معارف ديني هستند و مهمترين نکته در اين موضوع آمادگي مساجد و حضور مردم در آنها است که بسيار فضاي مناسبي فراهم گرديده است اما بايد از اين فرصت بي نظير استفاده نمود.

اگر چه مطابق سيره سنتي مردم و تبليغ روحانيون در ماه رمضان ، مساجد محور تبليغات ديني با حضور پرشور مردم قرار گرفته است ولي به نظر مي رسد با توجه به گستردگي حوزه هاي تبليغ دين ، بايستي از فرصت رمضان استفاده بيشتري نمود.

با برگزاري يک ساعت سخنراني و برگزاري صرف نماز جماعت و تعطيل بودن مسجد در ساير اوقات، استفاده بهينه از مسجد نمي شود!

مسجد اگر پايگاه فرهنگي و تبليغي است بايستي براي همه اصناف و همه گروه هاي مخاطب انساني برنامه داشته باشد زيرا مسجد اگرچه خانه خداست ولي براي بهره مندي همگان در عرصه هاي ديني و فرهنگي است.

 

س2 – مسجد در طراز اسلامي بايد چگونه باشد؟ امام جماعت مسجد و ساير متوليان آن اعم هيئت امنا و غيره بايد چگونه رفتار کنند؟

مسجد درطراز اسلامي اتاق فکر ديني و مرکز فرماندهي ترويج و تبليغ معارف ديني در متن جامعه است، يعني هر حرکتي که در جامعه به عنوان فرهنگ ديني انجام مي شود بايستي يا از مسجد شروع شود و يا زير نظر مسجد باشد و يا مسجد به طور هم زمان و به هنگام اجراي آن در جريان  قرار داشته باشد و مطلع شده باشد.

چرا که حرکت هاي فرهنگي با محوريت غير از مسجد امکان انحراف در آنها بسيار بيشتر خواهد بود زيرا تلاش دشمنان براي انحراف حرکت هاي فرهنگي ازمساجد به سوي غير مساجد است چون تجربه کرده اند که در طول تاريخ اسلام موفقيت هاي ديني و اجتماعي از کانون پرفيض و برکت مساجد بوده است.

اگرچه افراد و گروه هاي گوناگوني در مساجد فعاليت مي کنند و بايد هم اين چنين باشد اعم از هيئت امنا، کانون فرهنگي مساجد، پايگاه هاي بسيج مساجد و غيره، ولي رهبري همه اين گروه ها با امام جماعت مسجد است و او است که بايد با روش هاي درست و عقلاني و همراه با محبت و دوستي و اظهار علاقع مندي و دلسوزي ، همه اين پديده هاي فرهنگي را رهبري نمايد و محور وحدت ميان همه اين گروه ها بشود و آن گروه هاي فرهنگي نيز به عنوان بازوان امام جماعت به کمک او بيايند و منويات او که همان منويات اسلام است را اجرا نمايند.

البته امام جماعت نيز بايستي از تک روي و فرد گرايي در اقدامات فرهنگي اجتناب نمايد.

از اين رو هر چه متوليان امور مسجد اهل فکر و انديشه و صاحب تفکر ديني و اهل تحصيلات ديني باشند امکان بيشتري را فراهم مي نمايند و موثر تر واقع مي شوند.

مسجد در طراز اسلامي دولتي نيست ولي هيچ منعي ندارد که دولتمردان و بخش هاي دولتي از ارائه خدمات و همکاري ها به مسجد استقبال نمايند و برنامه هاي خود را با همکاري مساجد اجرا نمايند ولي متاسفانه فرهنگ گريز از مسجد و روي آوردن به تالارها و اماکن عمومي غير از مساجد در ميان دولتي ها و سازمان هاي غير دولتي و حتي هيئات مذهبي ترويج يافته که اين يک خطر بزرگي براي جامعه فرهنگي و مساجاد به شمار مي آيد!

 

س3 – نقش ماه رمضان و مساجد در تفسير قرآن چگونه است ؟

ماه رمضان ماه نزول قرآن است و چه زماني مناسب تر از ماه نزول قرآن براي ترويج و توسعه تفسير قرآن ميتوان پيدا کرد! و مساجد خانه هاي خداوند هستند و چه جايي بهتر از خانه خدا براي ترويج و تفسير سخن خداوند وجود دارد؟

پس ماه رمضان بهترين زمان و مسجد بهترين مکان براي تفسير قرآن است البته بايد در اين موضوع يک همت عمومي ايجاد شود و يک نهضت ترويج قرآن ايجاد شود و در همه حوزه ها ي قرآني بايد تلاش شود اعم از قراءت، حفظ، تفسير و تدبر در قرآن.

ما در بعضي از جهات بسيار خوب عمل کرده ايم ولي در بخش تدبر در قرآن و تفسير قرآن و تا اندازه اي در حفظ آن هنوز ضعيف هستيم و بايد تلاش بيشتري را صرف نماييم .

هنوز آرزوي مقام معظم رهبري در حوزه هاي قرآني در کشور برآورده نشده است اگرچه حرکت آغاز گرديده ولي هنوز کشتي قرآني کشور جمهوري اسلامي به اوج حرکت خود در آبهاي فرهنگي ملت ايران و جهان نرسيده است!

من از متوليان امرو در فرهنگ سازي براي تفسير تشکر مي کنم ولي بايستي تفسير را از برداشت هاي قرآن جدا کرد و تفسير را به اهل تفسير سپرد.

امروزه مشاهده مي شود برخي افراد که اطلاعات آنها نسبت به قرآن و پيش نيازهاي تفسير بسيار اندک و ناچيز است بر کرسي تفسير قرآن مي نشينند که اين آغاز حرکت خطرناکي براي جامعه قرآني است!

و اولين خطر آن حرکت کردن در مسير تفسير به راي است که به شدت از آن نهي و منع گرديده است.

تفسير قرآن نيازمند برخورداري از پيش نياز هاي آن وتحصيلات عميق است حوزوي و ديني است و نمي شود گفت که قرآن براي ما نازل شده و ما نيز آنرا به آساني مي فهميم بلکه حقيقت اين است که قرآن براي ما نازل شده ولي به قدر فهم ما نازل نشده است ! از اين رو نيازمند تفسير قرآن هستيم البته از سوي اهل تفسير، و  نه هر کسي تنها قرآن خواندن را مي داند.

و پرواضح است که تفسير قرآن کار کارشناسان تحصيل کرده و امتحان پس داده حوزه هاي علميه است و لاغير.


Share
* نام:
* پست الکترونیکی:
* متن نظر :